Οι cool έφηβοι εξελίσσονται σε παραβατικούς ενήλικες
Επιστήμη & Τεχνολογία

Οι cool έφηβοι εξελίσσονται σε παραβατικούς ενήλικες

Οι νέοι που είναι δημοφιλής στο σχολείο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επικίνδυνα παραβατική συμπεριφορά κατά την ενηλικίωσή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως επισημαίνει ο Τζόζεφ Άλεν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου στο περιοδικό Child Development, οι έφηβοι που προσπαθούν να φαίνονται μεγαλύτεροι από την ηλικία τους μπορεί να είναι δημοφιλής στο σχολείο, αλλά αυτό ίσως να μην είναι καλός οιωνός για τη μετέπειτα πορεία τους, καθώς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επικίνδυνα παραβατική συμπεριφορά κατά την ενηλικίωσή τους.

«Φαίνεται ότι, ενώ η συμπεριφορά των cool εφήβων έχει συνδεθεί με πρώιμη δημοτικότητα, με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι έφηβοι χρειάζονται ολοένα και πιο ακραίες συμπεριφορές για να συνεχίσουν να φαίνονται cool στους συνομηλίκους τους καθώς μεγαλώνουν», επισημαίνει ο Τζ.  Άλεν.

Κατά τη διάρκεια της 10ετούς μελέτης τους οι ερευνητές παρακολούθησαν 184 μαθητές από τα 13 μέχρι τα 23 τους.

Στα 13, εκείνοι που παρουσίαζαν «συμπεριφορές ψευδοωριμότητας» -εννοώντας συμπεριφορές που αυξάνουν τη δημοτικότητα- γίνονταν αυτομάτως πιο δημοφιλή από τους συνομηλίκους τους. Τα πιο cool παιδιά εντυπωσίαζαν τους συνομηλίκους τους παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ερωτική δραστηριότητα, παραβατικές συμπεριφορές, ή έκαναν παρέα με εμφανισιακά εντυπωσιακά άτομα.

Τα επόμενα, όμως, χρόνια της ζωής των δημοφιλών αυτών ατόμων, οι καταστάσεις αυτές έπαυαν να συσχετίζονται με μια αύξηση στη δημοτικότητα. Στην πραγματικότητα, συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο. Οι συμπεριφορές «ψευδοωριμότητας» εξελίχθηκαν σε προβλήματα και τα άτομα έπαυαν να φαίνονται cool. Έτσι, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, βλέποντας την δημοτικότητά τους να πέφτει κάθετα, οι έφηβοι στρέφονταν σε όλο και πιο ακραίες και συχνά επικίνδυνες παραβατικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τη μελέτη μέχρι τα 22 τους χρόνια, τα προαναφερόμενα cool παιδιά δυσκολεύονταν πολύ να κάνουν φίλους και όπως δήλωσε ο Τζόζεφ Άλεν «εμφανίστηκαν λιγότερο ικανοί κοινωνικά από τους συνομηλίκους τους μετά την ενηλικίωση».

Αυτό συμβαίνει διότι οι έφηβοι που έγιναν δημοφιλείς από μικρή ηλικία, απλώς απολάμβαναν τη δημοτικότητά τους χωρίς να μπουν ποτέ στον κόπο να αναπτύξουν ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις, γεγονός που στην ενήλικη ζωή τους αποτέλεσε σοβαρό πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet