Παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα… βίοι παράλληλοι
Επιστήμη & Τεχνολογία

Παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα… βίοι παράλληλοι

Ο συσχετισμός ανάμεσα στην παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι δυστυχώς μεγάλος και πολύ σοβαρός, όπως τόνισε στην ομιλία του με αφορμή το 35ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, ο γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Βλασερός.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι περίπου το 60% του πληθυσμού εμφανίζουν αυξημένο βάρος σώματος και χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μείωση του σωματικού βάρους κατά 4,5 κιλά οδηγεί σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου, επισημαίνει ο κ. Βλασερός.

Σε προοπτικές μελέτες παρακολούθησης φαίνεται, όπως λέει, ότι ανάμεσα σε όλους τους ανθρωπομετρικούς δείκτες, η μέτρηση της περιφέρειας μέσης έχει τη σημαντικότερη προγνωστική αξία για την εμφάνιση όχι μόνο καρδιαγγειακών επιπλοκών αλλά και αρτηριακής υπέρτασης ακόμα και ανεξάρτητα του δείκτη μάζας σώματος (δηλαδή και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος).

Κλείνοντας, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βλασερός, «οι παχύσαρκοι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλής έντασης και μακράς διάρκειας άσκησης για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών επιπλοκών και ορθοπεδικών ατυχημάτων».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet