Πιο κοντά η έγκριση εμβολίου για την ελονοσία
Επιστήμη & Τεχνολογία

Πιο κοντά η έγκριση εμβολίου για την ελονοσία

Θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έλαβε το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, καθιστώντας εφικτή την έγκριση κυκλοφορίας του. Το RTS,S (ή Mosquirix) προορίζεται για τον εμβολιασμό βρεφών με στόχο την πρόληψη της ελονοσίας στην Αφρική.

Το Mosquirix, το οποίο εν μέρει θα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates» και αναπτύσσεται από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Malaria Vaccine Initiative της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PATH, θα περάσει από αξιολόγηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει δεσμευτεί να δώσει τη σύστασή του για το πότε και σε ποιες αγορές θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Άντριου Γουίτι, ο επικεφαλής της GSK, δήλωσε ότι η θετική σύσταση του EMA είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας για παιδιά.

«Παρότι το RTS,S από μόνο του δεν αποτελεί ολοκληρωμένη απάντηση στην ελονοσία, η χρήση του μαζί με τις παρεμβάσεις αυτές που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, όπως κουνουπιέρες και εντομοκτόνα, μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο να ελεγχθούν οι συνέπειες της ελονοσίας στα παιδιά στις αφρικανικές αυτές κοινότητες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γουίτι.

Η σύσταση του EMA προβλέπει ότι το εμβόλιο θα λάβει άδεια για χρήση σε βρέφη που ηλικιακά βρίσκονται σε όλο το φάσμα που καλύφθηκε στις δοκιμές: από έξι εβδομάδων ως 17 μηνών.

Πάντως, ανεξάρτητες ομάδες ειδικών σε θέματα ελονοσίας έχουν εκφράσει ανησυχία ότι οι πολυπλοκότητες και τα πιθανά κόστη χρήσης αυτού του εμβολίου, που παρέχει μερική προστασία, το καθιστούν λιγότερο ελκυστικό και περισσότερο επικίνδυνο.

Στοιχεία κλινικών δοκιμών που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το 2011 και το 2012 έδειξαν ότι η χορήγησή του απλώς μείωσε τα κρούσματα σε βρέφη 6 ως 12 εβδομάδων κατά 27% και κατά περίπου 46% στα νήπια από 5 ως 17 μηνών.

Ωστόσο, ο Δρ Τζο Κόεν, ο οποίος ηγείται της ανάπτυξης του Mosquirix από το 1987, δηλώνει ότι  σήμερα δεν αμφιβάλλει ότι το εμβόλιο θα μειώνει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τη νόσο μεταξύ των παιδιών στην Αφρική.

Η ελονοσία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 584.000 ανθρώπους το 2013 -η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ήταν στην υποσαχάρια Αφρική. Ποσοστό που ξεπερνά το 80% των θανάτων από ελονοσία αφορά παιδιά κάτω από πέντε ετών.

Πηγή: in.gr/Μαίρη Μπιμπή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet