Σκεφτόμαστε καλύτερα σε… τρίτο πρόσωπο
Επιστήμη & Τεχνολογία

Σκεφτόμαστε καλύτερα σε… τρίτο πρόσωπο

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα που τον απασχολεί είναι να προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από αυτό και να σκεφτεί σε τρίτο πρόσωπο.

Οι καθηγητές Igor Grossmann από το πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά και ο Ethan Kross από το πανεπιστήμιο του Michigan, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να σκεφτούν ένα προσωπικό τους πρόβλημα ή κάποιου γνωστού τους –όπως το ενδεχόμενο απιστίας ενός συντρόφου με κάποιο κοντινό τους πρόσωπο- σε πρώτο και σε τρίτο πρόσωπο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι που προβληματίστηκαν για τη σχέση κάποιου γνωστού τους, ήταν σε θέση να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη σοφία το ζήτημα, σε σχέση με αυτούς που το είδαν σαν προσωπικό τους θέμα.

Οι ερευνητές διερεύνησαν, επίσης, κατά πόσο η προσωπική απόσταση από ένα ζήτημα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις όταν αναλογίζονται τα προβλήματα τρίτων και όχι τα δικά τους.

«Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να εξαλειφθεί αυτή η προκατάληψη στον συλλογισμό μας, όταν αναφερόμαστε στον εαυτό μας στο τρίτο πρόσωπο. Όταν ακολουθούμε αυτή τη στρατηγική, είναι πιο πιθανό να καταλήξουμε σε πιο σοφές αποφάσεις για οποιοδήποτε ζήτημα» είπε ο καθηγητής Grossmann στη MailOnline.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet