Σπερματοζωάρια από δερματικά κύτταρα ανδρών
Επιστήμη & Τεχνολογία

Σπερματοζωάρια από δερματικά κύτταρα ανδρών

Σπερματοζωάρια από δερματικά κύτταρα ανδρών κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες. Η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια άνδρες ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σπέρμα τους και αδυνατούν να αποκτήσουν απογόνους.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογίας Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ κατάφεραν να δημιουργήσουν σπερματοζωάρια πρώιμου σταδίου λαμβάνοντας κύτταρα από το δέρμα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον, η τεχνική αυτή θα προσφέρει ένα νέο εργαλείο για τη μελέτη της ανάπτυξης του σπέρματος και τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Χρησιμοποίησαν αναπρογραμματισμένα κύτταρα από το δέρμα πέντε ανδρών έτσι ώστε να δημιουργήσουν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία, σε επόμενο στάδιο, είναι δυνατό να μετατραπούν σε πιο εξειδικευμένα κύτταρα. Από το δείγμα δύο άνδρες ήταν γόνιμοι ενώ τρεις στείροι, καθώς είχαν μια μετάλλαξη στο χρωμόσωμα Υ που εμπόδιζε την παραγωγή φυσιολογικού σπέρματος.

Τα νέα γεννητικά κύτταρα, τα οποία προήλθαν από τα βλαστικά που είχαν μεταμοσχευθεί στα γεννητικά όργανα πειραματόζωων, δεν ολοκλήρωσαν τη διαφοροποίηση και ωρίμανσή τους, ώστε να γίνουν κανονικά σπερματοζωάρια, πιθανώς επειδή υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις αναπαραγωγικές διαδικασίες των ανθρώπων και των ποντικιών.

«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι η χρήση των βλαστικών κυττάρων μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώτη ύλη για τη διάγνωση ελαττωμάτων των γεννητικών κυττάρων και πιθανώς στην δημιουργία νέων γεννητικών κυττάρων. Η προσέγγιση αυτή έχει μεγάλες δυνατότητες για τη θεραπεία των ατόμων που έχουν πρόβλημα με το σπέρμα τους ή για τους επιζώντες του καρκίνου που έχουν χάσει την ικανότητα παραγωγή σπέρματος», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ρέιχο Πέρα. Επίσης, η ομάδα των επιστημόνων εκτιμά πως σύντομα θα μπορεί να αναπτύξει μια διαδικασία μέσω της οποίας θα εγχέει με σύριγγα απευθείας στους όρχεις των ανδρών τα δερματικά κύτταρα ειδικά τροποποιημένα ώστε να μετατραπούν άμεσα σε «ενεργά σπερματοζωάρια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet