Σε ρόλο μυστικού πράκτορα η Yahoo το 2015
Επιστήμη & Τεχνολογία

Σε ρόλο μυστικού πράκτορα η Yahoo το 2015

H Yahoo Inc. ανέπτυξε το 2015 και έθεσε σε λειτουργία λογισμικό για την αναζήτηση λέξεων και φράσεων-κλειδιά, που όρισαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, στα εισερχόμενα μηνύματα των εγγεγραμμένων χρηστών στο Yahoo Mail, αποκαλύπτει το πρακτορείο «Reuters».

Έτσι, ανταποκρίθηκε σε απόρρητο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης σκανάροντας εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατ΄ εντολήν της NSA ή του FBI, δηλώνουν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο τρεις πρώην υπάλληλοι της εταιρείας και ένα τέταρτο πρόσωπο που είχε γνώση του γεγονότος.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο δηλώνουν ειδικοί σε θέματα κατασκοπείας, αφού αφορά σε μια ιντερνετική επιχείρηση που αποδέχεται αίτημα αναζήτησης σε όλα τα εισερχόμενα μηνύματα επί τη εμφανίσει, δηλαδή όχι σε μηνύματα που έχουν αποθηκευτεί στους διακομιστές της ή έστω, σε μικρό αριθμό λογαριασμών σε πραγματικό χρόνο.

Άγνωστο όμως παραμένει τι ακριβώς αναζητούσαν οι μυστικές υπηρεσίες. Το «Reuters» δεν έχει συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για ανάλογα αιτήματα σε άλλους παρόχους ανάλογων υπηρεσιών ή για τα στοιχεία που ενδεχομένως παραχώρησε τελικά η Yahoo μετά την αναζήτηση αυτή. Εντούτοις, Google και Microsoft απάντησαν ότι δεν έχουν λάβει ανάλογο αίτημα και, ειδικά η Google, απάντησε πως εάν αυτό συνέβαινε η απάντηση θα ήταν ξεκάθαρη: «Αποκλείεται». Η Microsoft απαντά ότι δεν συμμετείχε σε ανάλογη μυστική αναζήτηση στην κίνηση e-mail, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει εάν έχει δεχτεί -και αρνηθεί- τέτοιο αίτημα.

Σύμφωνα με τους δύο πρώην υπαλλήλους, η απόφαση αυτή της επικεφαλής της Yahoo, Μαρίσα Μάγιερ, οδήγησαν τον Ιούνιο του 2015 στην έξοδο τον Άλεξ Στάμος, τον προϊστάμενο του τμήματος για θέματα ασφάλειας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην ίδια θέση στη Facebook Inc. Ο Στάμος εντόπισε την εφαρμογή για την αναζήτηση των εισερχόμενων e-mail τον Μάιο του 2015. Παραιτήθηκε, λέγοντας στους υφισταμένους του, όπως μαρτυρούν, πως δεν συμμετείχε στη λήψη μιας σημαντικής απόφασης «που πλήττει την ασφάλεια των χρηστών», αναφέροντας μάλιστα ότι ένα αδύνατο σημείο στην εφαρμογή αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση χάκερ σε αποθηκευμένα e-mail.

Αν και είναι γνωστό ότι αμερικανικές εταιρείες επικοινωνιών και ιντερνετικές εταιρείες έχουν παραχωρήσει πλήθος πληροφοριών στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, πρώην αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δηλώνουν έκπληκτοι μπροστά στην έκταση και του αιτήματος: συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο χωρίς εξαιρέσεις, με τη συνδρομή λογισμικού που αναπτύχθηκε για τον σκοπό αυτό.

H αποκάλυψη δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Yahoo Inc. από την αμερικανική εταιρεία επικοινωνιών Verizon, αντί 4,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς μείωσης των εσόδων του πάλαι ποτέ ιντερνετικού κολοσσού. Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Yahoo επιβεβαίωσε την υποκλοπή 200 εκατομμυρίων στοιχείων λογαριασμών e-mail στους διακομιστές της.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet