Επικίνδυνα χημικά περιέχει το αίμα όσων τρώνε πρόχειρο φαγητό
Επιστήμη & Τεχνολογία

Επικίνδυνα χημικά περιέχει το αίμα όσων τρώνε πρόχειρο φαγητό

Τα άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες δύο συγκεκριμένων χημικών ουσιών που εμπεριέχονται στα πλαστικά υλικά και οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για ορμονικές διαταραχές και ίσως και καρκίνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας «Milken» στο Πανεπιστήμιο «George Washington», με επικεφαλής την δρ. Αμι Ροτα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού είχαν 39% περισσότερες ποσότητες δύο φθαλικών εστέρων στο αίμα τους, συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερο fast food ή καθόλου.

Οι φλαθικοί εστέρες ή φθαλικές ενώσεις είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές και πρωτίστως για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό.

Η έκθεση του ανθρώπου στους φθαλικούς εστέρες μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και υγρών που έχουν έρθει σε επαφή με πλαστικά δοχεία.

Αν και δεν έχει μελετηθεί πλήρως η επίδραση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών στην υγεία του ανθρώπου, πειράματα έχουν δείξει ότι επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς μιμούνται τις ορμόνες του σώματος, ενώ θεωρούνται ύποπτοι και για καρκινογένεση.

Μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύουν όρια ασφαλείας στην χρήση των φθαλικών εστερών στην τροφική αλυσίδα.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Surveys την περίοδο 2003-2010. Οι εθελοντές είχαν δώσει στοιχεία για την κατανάλωση fast food, το είδος του και την περιεκτικότητα της διατροφής τους σε λιπαρά το προηγούμενο 24ωρο. Επίσης, στη δημοσκόπηση περιλαμβάνονται και μετρήσεις των φθαλικών εστέρων σε δείγματα ούρων.

Όσο αυξανόταν η καταναλισκόμενη ποσότητα πρόχειρου φαγητού, τόσο αυξανόταν και η παρουσία των φθαλικών εστέρων στα ούρα των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν λάβει πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των θερμίδων τους από πρόχειρο φαγητό την προηγούμενη ημέρα, είχαν 24% περισσότερο DEHP και 39% περισσότερο DINP στα ούρα τους, από τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου fast food.

Οι συγκεκριμένες δύο χημικές ουσίες φάνηκαν να σχετίζονται με την ποσότητα των πρόχειρων φαγητών με βάση τα σιτηρά ή το κρέας είχαν καταναλώσει οι συμμετέχοντες στη μελέτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, το οικογενειακό εισόδημα και άλλες διατροφικές πηγές φθαλικών εστέρων, όπως τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης σνακ, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

«Αν και η μελέτη δε μπορεί να στοιχειοθετήσει υπαιτιότητα, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά από στατιστική άποψη. Πιθανές πηγές επαφής της τροφικής αλυσίδας με τις φθαλικές ενώσεις θεωρούνται οι διάφορες συσκευασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής του τελικού προϊόντος ή και τα γάντια που φορούν οι εργαζόμενοι κατά την παρασκευή των γευμάτων. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη δείχνει ότι αν θες να περιορίσεις την έκθεσή σου στα χημικά αυτά, είναι περιορίζοντας την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και κατεργασμένων τροφίμων γενικώς» εξηγεί η Δρ Ροτα.

Πηγή: in.gr/ Μαίρη Μπιμπή/ health.in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet