Ψεύτικα πεφταστέρια για τις… ανάγκες των Ολυμπιακών
Επιστήμη & Τεχνολογία

Ψεύτικα πεφταστέρια για τις… ανάγκες των Ολυμπιακών

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο οι θεατές θα κοιτούν τον ουρανό -τουλάχιστον αν γίνει δεκτή η πρόταση μιας εταιρείας «διαστημικής ψυχαγωγίας», η οποία σχεδιάζει σόου με τεχνητή βροχή διαττόντων.

Η ιαπωνική εταιρεία ALE Co. σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν μικρό δορυφόρο που θα τεθεί σε γεωστατική τροχιά πάνω από το Τόκιο και θα απελευθερώσει 500 έως 1.000 σφαιρίδια, διαμέτρου μερικών χιλιοστών το καθένα, τα οποία θα πέσουν προς τη Γη και θα αναφλεγούν σαν πεφταστέρια.

Στις εργαστηριακές δοκιμές, η εταιρεία τοποθέτησε διάφορα τέτοια σωματίδια σε έναν θάλαμο κενού και τα βομβάρδισε με υπέρθερμα αέρια σε υπερηχητικές ταχύτητες, αναφέρει ο δικτυακός τόπος «Core77».

https://youtu.be/vHvyz3h-rRo

Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι κάθε σωματίδιο λάμπει με διαφορετικό χρώμα ανάλογα με τη σύσταση. Για παράδειγμα, το νάτριο δίνει πορτοκαλί, ο χαλκός πράσινο και το κάλιο μοβ.

Οι ερευνητές της ALE δηλώνουν πως «δεν έχουν αμφιβολία» ότι τα τεχνητά πεφταστέρια θα είναι ορατά σε μια περιοχή διαμέτρου 200 χιλιομέτρων ακριβώς κάτω από τον δορυφόρο.

Μια πρώτη επίδειξη του σχεδίου «Sky Canvas» προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί με το πρώτο μικρό σκάφος που σχεδιάζει να εκτοξεύσει η ALE το 2017.

Βασικό πρόβλημα είναι ωστόσο το κόστος, καθώς τα σφαιρίδια κοστίζουν 8.100 δολάρια το καθένα. χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος του δορυφόρου και της εκτόξευσης.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η ιδρυτής της εταιρείας έχει καλή γνώση οικονομικών: η Δρ Λένα Οκαζίμα, διδάκτορας Αστρονομίας, είναι πρώην στέλεχος της τράπεζας Goldman Sachs.

Πηγή: in.gr/Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet