Ένα Έλληνας νεκρός στο “Norman Atlantic” – Η αγωνία συνεχίζεται
Κοινωνία

Ένα Έλληνας νεκρός στο “Norman Atlantic” – Η αγωνία συνεχίζεται

Έλληνας είναι ο νεκρός του “Norma Atlantic”, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα, επικαλούμενο το αρμόδιο κέντρο διάσωσης της Ρώμης. Στους 165 ο αριθμός των διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, στο γκαράζ του οποίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, με προορισμό την Αγκόνα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, υπήρξε πρόσδεση του πλοίου με ρυμουλκό που έφτασε από το Πρίντεζι, όμως για την ώρα υπάρχει δυσκολία στη συνέχεια της ρυμούλκησης.

21:40 

Eliza Vozemberg  @vozembergFollow

Οι προσευχές κ ευχές όλων μας συνεχίζονται απόψε για την αίσια έκβαση στην περιπέτεια των ναυαγών συνανθρώπων μας.

21:09 

Varvitsiotis Milt.  @MVarvitsiotisFollow

Τα αίτια του ατυχήματος, όταν έρθει η ώρα να διερευνηθούν, να είστε βέβαιοι θα δοθούν όλα.

20:56 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε «διαβολικές» και «απίστευτες» τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ζήτησε «ένα παράθυρο ευκαιρίας» για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού και εξήρε τον επαγγελματισμό και τον «μεγάλο ηρωισμό» των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

20:53

Περί το χάραμα αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ.

20:52

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι, μετά τις 11 το βράδυ, θα έχει περάσει στον ηπειρωτικό κορμό η καταιγίδα που πλήττει την περιοχή του συμβάντος ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα άλλα 4 ελικόπτερα που βρίσκονται στην Κέρκυρα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

20:51

Οκτώ ιταλικά ελικόπτερα με δυνατότητα μεταφοράς 2-3 ατόμων και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, με δυνατότητα μεταφοράς 6-7 ατόμων, που απογειώνονται, από το Λέτσε, συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

20:30

Μ. Βαρβιτσιώτης: Προκρίνεται η ρυμούλκηση του πλοίου στην Ιταλία.

20:28

Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν έχουμε καμία εικόνα για αγνοούμενο.

20:25

Μ. Βαρβιτσιώτης: Θα είναι μια πολύ δύσκολη νύχτα, θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

20:24

Μ. Βαρβιτσιώτης: Υπήρξε πρόσδεση του πλοίου με ρυμουλκό που είχε φτάσει από το Πρίντεζι, υπάρχει δυσκολία στη συνέχεια της ρυμούλκησης, φιλοδοξούμε να αποκατασταθεί σύντομα.

 20:23

Μ. Βαρβιτσιώτης: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε, η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

20:22

Στους 165 οι διασωθέντες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

20:20

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αυτή την ώρα.

20:18

Πληροφορίες για πρόθεση ρυμούλκησης του πλοίου “Norman Atlantic” στην Ιταλία.

20:02

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον Έλληνα νεκρό στο “Norman Atlantic”. Επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA) η ανάσυρση νεκρού ανδρός από τη γλίστρα διάσωσης επιβατών του κινδυνεύοντος πλοίου “Norman Atlantic”.

Από την ταυτοποίηση των στοιχείων προέκυψε ότι, σύμφωνα με τη λίστα επιβατών που προώθησε η εταιρεία του πλοίου, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Δούλη Γεώργιο.

Από την ίδια γλίστρα, διεσώθη η γυναίκα η οποία είχε επίσης εγκλωβιστεί, με στοιχεία Δούλη Θεοδώρα και μεταφέρθηκε ασφαλώς με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Πρίντεζι της Ιταλίας.

19:48

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου “Norman Atlantic”. Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά τη διάσωση των επιβατών. Επίσης αναμένεται να φτάσουν στο νησί ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας.

19:42

Λιμενικό Σώμα: Σύμφωνα με το αρμόδιο κέντρο συντονισμού διάσωσης της Ρώμης (RCC), μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων, προκύπτει ότι o νεκρός άνδρας είναι Έλληνας υπήκοος.

19:31

Σε ανοιχτή επικοινωνία ιταλικές και αλβανικές αρχές.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαϊμίρ Ταχίρι, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο πλοίο “Norman Atlantic”. Σύμφωνα με το δελτίο Tύπου του υπουργείου Εσωτερικών, στα Τίρανα, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα πορεία της διάσωσης.

Ο Aλβανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Αλφάνο ότι όλα τα λιμάνια της Αλβανίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν κάθε κατάσταση που μπορεί να προκύψει. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο της Αυλώνας, το πλοίο κινείται προς το Δυρράχιο.

19:20

Πληροφορίες για 161 διασωθέντες μεταδίδει η Corriere della Sera.

19:16 

Όσο διάστημα χρειαστεί και κατά τη διάρκεια της νύκτας θα συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου «Norman Atlantic» στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά εν πλω προς την Ιταλία, δυτικά των Οθωνών. Στις προσπάθειες για την ασφαλή μεταφορά των 478 επιβαινόντων από τις ιταλικές κι ελληνικές αρχές μετέχουν πλωτά κι εναέρια μέσα. Τις πρώτες στιγμές κι εν μέσω θαλασσοταραχής ένας άνδρας πνίγηκε ενώ η σύζυγός του διεσώθη στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το πλοίο.

19:14

Στους 158 ο αριθμός των διασωθέντων από το πλοίο “Norman Atlantic” στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του τα ξημερώματα, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

18:25

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων τη Ρώμης, στην ίδια γλίστρα διασώθηκε γυναίκα, που μεταφέρθηκε στο Πρίντεζι.

18:22 

Ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος για την εξέλιξη των επιχειρήσεων διάσωσης στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic».

18:21

Έχει πάρει κλίση το πλοίο, λέει στη ΝΕΡΙΤ επιβάτης του “Norman Atlantic”.

18:13

Επιβεβαιώθηκε από τις ιταλικές αρχές η ύπαρξη νεκρού στο “Νorman Atlantic” – Είχε εγκλωβιστεί στη γλίστρα του πλοίου – Πρόκειται για άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

18:12

Λιμενικό: Στην ευρύτατη επιχείρηση διάσωσης που συντονίζεται απόο το ενιαίο κέντρο έρευνας της Ρώμης προστέθηκε ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της πολεμικής αεροπορίας που έχει απογειωθεί από το Άκτιο, το οποίο προσπαθεί παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να προσεγγίσει το σημείο όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο.

17:58 

Giorgos Koumoutsakos  @GKoumoutsakosFollow

Μόνο μια ευχή. ´Ολοι του Norman Atlantic να κάνουν Πρωτοχρονιά σπίτι τους. Με εκείνους που αγαπάνε και τους αγαπάνε.

17:58

Στους 156 οι διασωθέντες επιβάτες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Λιμενικό.

17:57

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, διεξάγεται από αέρος, με ελικόπτερα.

17:54

Πληροφορίες για νεκρό στο “Norman Atlantic” μεταδίδει η Corriere della Sera.

17:51

Δέκα Έλληνες και δύο Ουκρανούς επιβαίνοντες του “Norman Atlantic” έχει περισυλλέξει και μεταφέρει στο πλοίο “Cruise Europa”, μέχρι στιγμής, το πρώτο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην περιοχή μεταβαίνει και δεύτερο Σούπερ Πούμα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

17:47

Οι εναέριες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλη νύχτα αν χρειαστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Ν. Λαγκαδιανός – Χαρακτήρισε εξαιρετικά αντίξοες τις καιρικές συνθήκες, κάνοντας γνωστό πως τα δύο ελληνικά ελικόπτερα Σικόρσκι δεν κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο, λόγω καιρού. Μίλησε επίσης για υπεράνθρωπες προσπάθειες και τεράστιες δυσκολίες.

17:46 

Ενημέρωση Ν. Λαγκαδιανού για την εξέλιξη των επιχειρήσεων διάσωσης στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic».

17:39

Στους 149 οι διασωθέντες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα.

 17:36 

Ελικόπτερα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας είναι έτοιμα για να αναχωρήσουν και να βοηθήσουν στην γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση των επιβατών μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου «Νorman Αtlantic», ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic», με σημαία Ιταλίας, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών με προορισμό την Ανκόνα. Στο πλοίο, που είχε αναχωρήσει στις 5:30 χθες το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

17:33

Υπενθυμίζεται πως το “Νorman Αtlantic”, με σημαία Ιταλίας, είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Αγκόνα, μέσω Ηγουμενίτσας.

17:28

Λιμενικό Σώμα: Από τους 140 μέχρι τώρα διασωθέντες 42 επιβάτες βρίσκονται στο πλοίο “Cruise Europa” και 39 επιβάτες βρίσκονται επί του πλοίου “Aby Jeannette”.

17:19

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να του δηλώσει τη διάθεση της γειτονικής χώρας να συμβάλλει στην επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική με όσα μέσα διαθέτει.

17:11

Η διαδικασία εκκένωσης του πλοίου συνεχίζεται ομαλά και η επιχείρηση βαίνει καλώς και με σταθερό ρυθμό σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνει με ανακοίνωσή της η ναυλώτρια εταιρεία του “Norman Atlantic”, ΑΝΕΚ. Προσθέτει πως θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, ενώ η διαχείριση του γίνεται από την κοινοπραξία ΑΝΕΚ-Superfast.

17:09

Τις αλβανικές ακτές προσεγγίζει το πλοίο, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι βελτιωμένες.

17:08

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης περί προβλήματος και παρατηρήσεων εγγράφου από το λιμεναρχείο Πάτρας στο συγκεκριμένο πλοίο, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το «Νorman Αtlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου.

17:07

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ στο ΑΜΠΕ, η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος, ενω τόνισε ότι η μετεπιβίβαση των επιβατών του πλοίου συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς, λόγω συμμετοχής των ελληνικών ελικοπτέρων «super puma» που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερα άτομα το καθένα.

17:03

Διαψεύδεται η πληροφορία που μεταδόθηκε νωρίτερα από ιταλικά ΜΜΕ ότι το πλοίο είχε πάρει κλίση.

17:01

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Θ. Δρίτσα, ενημερώθηκε το πρωί από τον υπουργό Ναυτιλίας και από τον αρχηγό του Λιμενικού για τις συνθήκες του περιστατικού με το “Norman Atlantic” και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση των επιβαινόντων. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στην πολιτική ηγεσία και στα στελέχη του Λιμενικού το ενδιαφέρον και τις ευχές του Αλέξη Τσίπρα για την ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη διάσωση των επιβαινόντων στο πλοίο.

16:56 

George Mouroutis  @gmouroutFollow

Συνεχής επικοινωνία του πρωθυπουργού, με τον Ιταλό Ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται

16:52

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια, αλλά και έπειτα από ενημέρωση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχουν στην επιχείρηση, 11 ελικόπτερα των Τριών Όπλων που έχουν προσγειωθεί σε Κέρκυρα και Άκτιο, ένα αεροσκάφος C-130 που ίπταται της περιοχής και τρία πλοία του στόλου που κατευθύνονται στην περιοχή.

16:50

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με τον Μ. Ρέντσι.

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την επιχείρηση διάσωσης του φλεγόμενοιυ πλοίου Norman Atlantic, στην Αδριατική.

O κ. Σαμαράς ρώτησε τον κ. Ρέντσι αν η κατάσταση είναι καλύτερη και ο Ιταλός πρωθυπουργός του απάντησε πως είναι πολύ καλύτερη.

«Σε τι σημείο βρισκόμαστε; Θα προλάβουμε πριν νυχτώσει;», ρώτησε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ναι. Προσπαθούμε. Είναι καλό ότι δεν υπάρχουν θύματα. Είναι καλή η συνεργασία Ιταλίας – Ελλάδας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Να ξέρεις, επειδή το άκουσα κάπου, ότι δεν υπάρχει κλίση στο καράβι», του απάντησε ο Ματέο Ρέντσι.

Επίσης ο κ. Σαμαράς ρώτησε πώς μπορεί και εκείνος να έχει άμεσα την ενημέρωση του Ιταλού πρωθυπουργού και εκείνος του είπε ότι θα του στέλνει από το Κέντρο Επιχειρήσεων την ενημέρωση που έχει.

Εξάλλου, ενημέρωση από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη για την επιχείρηση διάσωσης ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας συμπαράσταση στους επιβαίνοντες.

16:47

Στους 140 οι διασωθέντες επιβάτες από το “Norman Atlantic”.

16:40 

Varvitsiotis Milt.  @MVarvitsiotisFollow

Σε διαρκή επικοινωνία με τις ιταλικές Αρχές. Καταβάλλεται καθε προσπάθεια να ολοκληρωθεί με επιτυχία η επιχείρηση .

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet