Έντονη ανησυχία για τα απανωτά ρεκόρ του Αυγούστου
Κοινωνία

Έντονη ανησυχία για τα απανωτά ρεκόρ του Αυγούστου

Ο Αύγουστος καταγράφεται, μέχρι σήμερα, ως ο χειρότερος μήνας της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς έκλεισε με 5.840 νέα κρούσματα και τον μέσο όρο ανά ημέρα να διαμορφώνεται στα 188, ενώ είχαμε και 60 θανάτους, όταν από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και την 31η Ιουλίου είχαν καταγραφεί 4.477 κρούσματα και 206 νεκροί. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι τον περασμένο μήνα σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας.

Παράλληλα υπήρξε και διασπορά των κρουσμάτων σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, που οδήγησε σε περιοριστικά μέτρα ανά περιοχές, ενώ χθες επιβλήθηκαν μέτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, μετά τον εντοπισμό 28 θετικών κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στον Βύρωνα Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θετικοί στον κορονοϊό έχουν βγει μέχρι στιγμής οκτώ εργαζόμενοι και 20 ανήλικοι, ενώ μόνο πέντε από τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν έχουν βγει αρνητικά.

Εν μέσω των αυξημένων κρουσμάτων, σήμερα (1/9) το μεσημέρι, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, με τους λοιμωξιολόγους να είναι διχασμένοι.

Άλλα 183 κρούσματα και 4 νεκροί

Αναλυτικότερα, χθες καταγράφηκαν 183 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 173 είναι εγχώρια και τα 46 συνδέονται με συρροές, 12 με επαφή με άλλο κρούσμα και 10 με ταξίδι στο εσωτερικό. 10 κρούσματα ανιχνεύθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. 107 είχε η Αττική και 9 η Θεσσαλονίκη. Εννέα κρούσματα είχε η Κοζάνη, 8 η Ημαθία, 6 τα Ιωάννινα, 7 οι Κυκλάδες, 4 τα Χανιά, 3 Λέσβος και Καβάλα και 2 Ηράκλειο και Πέλλα. Από 1 είχαν Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Κόρινθος και Φλώρινα.

Επίσης, 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.317. Στις ΜΕΘ έχουμε 36 ασθενείς, ενώ 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές. Ωστόσο, είχαμε ακόμα 4 απώλειες, με τον αριθμό των θανάτων να φτάνει στους 266 συνολικά στη χώρα.

Περιοριστικά μέτρα στο Ηράκλειο Κρήτης

Την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στο Ηράκλειο ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με ισχύ από σήμερα Τρίτη και για 14 ημέρες (Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα, αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις, απαγορεύονται οι συναθροίσεις πολιτών άνω των 9 ατόμων, είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού και στα εστιατόρια επιτρέπονται έως 4 άτομα/τραπέζι, εκτός στους Α’ βαθμού συγγενείς που επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Στην περιοχή είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 το πρωί.

Τέλος, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται μπορούν να θέσουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τους εργαζόμενους.

Κικίλιας: Η πλειονότητα τηρεί τα μέτρα

H συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, πειθαρχεί στα μέτρα. Αναφορικά με τα φαινόμενα απειθαρχίας που παρατηρούνται, είπε ότι γίνεται προσπάθεια να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας, αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, από εκεί και πέρα υπάρχουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί, που απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα μας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον επικείμενο εμβολιασμό κατά της γρίπης, υπενθυμίζοντας ότι το 2018 εμβολιάστηκαν 2 εκατ. συμπολίτες μας και το 2019 έφτασαν τα 3 εκατ. έπειτα από σχετική καμπάνια ενημέρωσης.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ασφάλεια πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπογράφει τα συμβόλαια με τις χώρες και δίνει και 2,7 δισ. ευρώ για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει εμβόλια χωρίς να έχουν ελεγχθεί επιστημονικά, χωρίς να έχουν εγκριθεί.

Ξεκίνησαν τα τεστ στις δομές ηλικιωμένων

Από το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη ξεκίνησαν τα τεστ κορωνοϊού από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), που αποτελούνται από πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες Π.Ε., προέβησαν σε λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος από το προσωπικό της Δομής και από τα άτομα που φιλοξενούνται στο Άσυλο Ανιάτων.

Την ίδια στιγμή στο Γηροκομείο Αθηνών βρέθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο ελέγχων που διενήργησαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά σε όλη τη χώρα διότι η προστασία της ζωής των ηλικιωμένων είναι προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας.

Κυριακίδου: Ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια

Με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων (φτωχών και πλούσιων) στα εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσχωρήσει στον μηχανισμό COVAX, σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιτυχία του μηχανισμού COVAX και να διευκολύνει την πρόσβαση σε εμβολιασμό με ισότιμο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Πηγή: naftemporiki.gr/Από την έντυπη έκδοση/Ανθή Αγγελοπούλου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet