Έντονη η μετασεισμική ακολουθία στη Λευκάδα – VIDEO
Κοινωνία

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία στη Λευκάδα – VIDEO

Δύο ηλικιωμένες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Στο νοσοκομείο του νησιού έχουν διακομιστεί οκτώ ελαφρά τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού. Έντονη η μετασεισμική ακολουθία.

Από τον ισχυρό σεισμό σκοτώθηκε μία 70χρονη γυναίκα, το σπίτι της οποίας καταπλακώθηκε από βράχο στην περιοχή της Βασιλικής. Μία ακόμη 82χρονη έχασε τη ζωή της στο Αθάνι, όταν μάντρα κατέρρευσε και την καταπλάκωσε.

Οκτώ άτομα, επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένα 12χρονο αγόρι από το χωριό Βασιλική, μια 88χρονη γυναίκα  από το χωριό Πινακοχώρι, ένα 10χρονο αγόρι από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα να μεταβεί στο νησί για επιτόπια αυτοψία.

Στη Λευκάδα μεταβαίνει και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

«Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και με εστιακό βάθμος μόλις 5 χιλιόμετρα. Τον αισθανθήκαμε σαν 8 βαθμούς» είπε στο in.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ. Χαλικιάς, τονίζοντας ότι έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Συνεργεία της Περιφέρειας, του Δήμου και ιδιωτες μηχανικοί έχουν βγει στους δρόμους για να ελέγξουν τις ζημιές που έχουν γίνει.

O αντιδήμαρχος Απολλωνίων, Χρ. Κατηφόρης, είπε επίσης στο in.gr ότι έχει καταρρεύσει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι, καθώς και λιθόκτιστα σπίτια σε Αθάνι, Δράγανο και Κομηλιό.

Όπως δήλωσε κάτοικος του νησιού στο Mega, το χωριό Αθάνι που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Κατσίκι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά.

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Ασπρογερακάτα, Δράγανο, Άγιο Νικήτα και Αθάνι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι μαθητές από τα σχολεία, ενώ τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί ποδός για να ελέγξουν τυχόν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

Ένα ακατοίκητο σπίτι κατέρρευσε και στο Μεσολόγγι.

https://youtu.be/EPxzmNwobPU

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία στο νησί. Πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών, με επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 βαθμούς, με τον μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του κύριου σεισμού ήταν 6 βαθμοί και το επίκεντρο 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ, Ευθύμιο Λέκκα, η σεισμική δόνηση είχε ένταση 5,6 βαθμών.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν από 6,1 έως 6,3 βαθμών και ότι είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα έως τα Ιωάννινα και είχε μεγάλη διάρκεια.

Σοβαρές ζημιές και στην Ιθάκη

Σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα και στην Ιθάκη. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του Δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού». «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Την ίδια ώρα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής βρίσκεται στην Ιθάκη προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του Δήμου. «Όλη η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή» δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος.

Πηγή:in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet