Έξι νεκροί και εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Χαλκιδική – Η περιοχή χτυπήθηκε από κυκλώνες
Κοινωνία

Έξι νεκροί και εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Χαλκιδική – Η περιοχή χτυπήθηκε από κυκλώνες

Έξι νεκροί, τουλάχιστον 100 τραυματίες και ένας αγνοούμενος είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε την Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης. Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα, την περιοχή σάρωσαν δύο κυκλώνες. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ», είπε ο κ. Λέκκας στον ΣΚΑΙ και ανέφερε πως θα ζήσουμε ξανά ανάλογα φαινόμενα. 

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, δέντρα ξεριζώθηκαν και αυτοκίνητα αναποδογύρισαν το βράδυ της Τετάρτης. Οι υλικές ζημιές στην περιοχή είναι ανυπολόγιστες. 

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών το οποίο δεν έχει ρεύμα και λειτουργεί με γεννήτρια. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ηλεκτροδότηση της περιοχής και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποκατασταθεί η βλάβη. 

https://youtu.be/o80QT03NWwU

Από τη θεομηνία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι. Πρόκειται για μία γυναίκα από τη Ρουμανία και τον 8χρονο γιο της που σκοτώθηκαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν κατέρρευσε η στέγη. Δύο Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ποτίδια και άλλοι δύο στη Σωζόπολη, όπου παρασύρθηκαν μαζί με το τροχόσπιτό τους.

Στην Νέα Ποτίδαια ο Ρώσος άνδρας και το παιδί του καταπλακώθηκαν από δέντρο στο ύψος του Potidaia Palace και έχασαν τη ζωή τους.

https://youtu.be/Ge_GJM8XHYI

Στη Σωζόπολη υπήρξε ανατροπή τροχόσπιτου όπου επέβαιναν τέσσερα άτομα. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία έχασαν τη ζωή τους, καθώς βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Δύο ακόμη άτομα, που διέμεναν στο τροχόσπιτο τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας ο 19χρονος εγγονός τους. 

Αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή της Ποτίδαιας τονίζουν ότι το ισχυρότατο μπουρίνι κράτησε μόλις δέκα λεπτά. «Μας χτύπησε τυφώνας» προσθέτουν κάτοικοι από τα Ν. Πλάγια στο Thestival.gr. Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και όσοι ήταν σε ανοιχτό χώρο δεν είχαν το χρόνο για να προστατευτούν.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.

https://youtu.be/oV7op_Cambg

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

Τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.

https://youtu.be/XABolUsiEZ4

Περισσότερες από 600 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από τη φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της νύχτας, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημέρωναν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.

Άτυπα στο συντονισμό μετέχει και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θα αναλάβει τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και τοΝ γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη

Χρυσοχοΐδης: Θρηνούμε τοΝ χαμό έξι ανθρώπων

«Θρηνούμε για τον άδικο χαμό έξι ανθρώπων, θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι, συμπάσχουμε με αυτούς που έχασαν τους κοντινούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης διαχείρισης της κρίσης που έγινε στα Νέα Μουδανιά μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Χαλκιδικής.

Όπως είπε ο υπουργός «η σύσκεψη έχει στόχο να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης. 150 άτομα και 155 οχήματα ήταν διατεταγμένα από τη στιγμή που εκδόθηκε η προειδοποίηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και 40 μηχανήματα της περιφέρειας και εκατό εργαζόμενοι ήταν σε ετοιμότητα για να προχωρήσουν στο έργο της διάσωσης και να απαντήσουν στις κλήσεις που δέχτηκαν».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων και αυτές προκάλεσαν και τον θάνατο των ανθρώπων».

Τέλος ζήτησε από όσους συμμετέχουν στη σύσκεψη διαχείρισης κρίσης να εργαστούν ώστε οι δρόμοι να είναι άμεσα προσβάσιμοι.

Τζιτζικώστας: Η Χαλκιδική δεν έχει ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα τις τελευταίες δεκαετίες

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Νέα Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε:

«Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».

«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πηγή: reader.gr/ Φωτογραφίες & βίντεο: thestival.gr, seleo.gr, Ράδιο Θεσσαλονίκη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet