Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για ύπαρξη τζιχαντιστών στο hot spot της Σάμου
Κοινωνία

Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για ύπαρξη τζιχαντιστών στο hot spot της Σάμου

Έρευνες πραγματοποιεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη Σάμο, μετά τις αναφορές των προσφύγων για ενδεχόμενη ύπαρξη τζιχαντιστών στο hot spot του νησιού.

Σύμφωνα με την Real News, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι αναφορές προσφύγων για ύπαρξη μαχητών του ISIS στο hot spot ευσταθούν.

«Ίσως κάποιοι θεωρούν ότι έτσι θα καταφέρουν να μείνουν εκτός του hot spot, και πως με αυτόν τον τρόπο θα πιέσουν για να φύγουν από το νησί», αναφέρουν πηγές στην Real News.

Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (14 Οκτωβρίου), περίπου 800 άτομα δεν επέστρεψαν στο hot spot, προτιμώντας να περάσουν πολλές ημέρες στο λιμάνι και στους δρόμους της πόλης της Σάμου. Όπως ανέφεραν, αιτία της άρνησής τους ήταν οι απειλές που δέχονταν από μικρή ομάδα ατόμων που εμφανίζονται ως τζιχαντιστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι εργαζόμενοι του hot spot, εκπρόσωποι ΜΚΟ και κάτοικοι της Σάμου, έχουν κάνει λόγο για ύπαρξη τζιχαντιστών, ενώ οι πρόσφυγες που αρνήθηκαν να επιστρέψουν στη δομή φιλοξενίας περιέγραψαν στους αστυνομικούς τα μέλη της ομάδας που φέρεται να στηρίζει το ISIS.

Σύμφωνα με αυτές, πρόκειται για άνδρες άνω των 30 ετών, οι οποίοι έφτασαν πρόσφατα στη νησί, προερχόμενοι από περιοχές της Συρίας οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Το μήνυμα στα social media για τη φωτιά στη Σάμο

Σε προφίλ στο Facebook εμφανίστηκε μήνυμα για τη φωτιά στο hot spot της Σάμου γραμμένο στην αραβική, το οποίο έχει κινητοποιήσει την Αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα με την Real News, η επίμαχη ανάρτηση σε προφίλ του Facebook, με αραβικά στοιχεία, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι πλαστά, δημιούργησε σύγχυση στη… μετάφραση, καθώς κάποιοι το «ερμήνευσαν» ως «βάλτε φωτιά στη Σάμο», προφανώς εννοώντας το κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προκαλώντας στη συνέχεια έντονο προβληματισμό, κυρίως στους Σύρους αλλά και στους Κούρδους πρόσφυγες που διαβιούν στο Κέντρο Υποδοχής του νησιού.

Η μετάφραση των ειδικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία στην επίμαχη ανάρτηση, καθώς οι ειδικευμένοι αστυνομικοί μετέφρασαν το «μήνυμα» ως μια απλή διαπίστωση της κατάστασης που επικρατούσε εκείνο το απόγευμα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με τις φωτιές και τις ταραχές μεταξύ Αφγανών και Σύρων.

Πέραν τούτου, όμως, και όπως επισημαίνουν επίσημες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., διεξάγεται ήδη έρευνα από τα κλιμάκια των ειδικών υπηρεσιών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από το επίμαχο προφίλ όπου και αναρτήθηκε το «μήνυμα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς ότι το ηλεκτρονικό αποτύπωμα στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί στη Σάμο. Ακόμη, είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον τα στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο προφίλ δεν αντιστοιχούν σε κάποιον πρόσφυγα που έχει καταγράφει στο νησί της Σάμου και έτσι εκτιμάται πως ο διαχειριστής έχει χρησιμοποιήσει ψευδή στοιχεία για τη σελίδα του.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet