Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας
reader.gr
Κοινωνία

Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ αλλά και των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Το ΠΑΜΕ ήταν το πρώτο που ξεκίνησε τις πορείες κατά του εργασιακού νομοσχεδίου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σειρά πήραν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, με τη Σταδίου να γεμίζει κόσμο.

Το «παρών» στις συγκεντρώσεις για την απεργία έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης

Λόγω των συγκεντρώσεων είναι κλειστό το κέντρο της Αθήνας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο (πηγή: Eurokinissi)
Η Φώφη Γεννηματά στην απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο (πηγή: Eurokinissi)
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο (πηγή: Eurokinissi)
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο (πηγή: Eurokinissi)

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Λόγω της απεργίας έχουν πραγματοποιηθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, συναθροίσεις – συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

10:00 – Προπύλαια Συνάθροιση μελών «ΠΑΜΕ».

10:00 – Πλ. Καραϊσκάκη (Πειραιάς). Συνάθροιση μελών «Εργατικού Κέντρου Πειραιά», «Ναυτεργατικών Σωματείων» κ.ά. σωματείων-φορέων. 5:30 – Πλ. Καραϊσκάκη (Πειραιάς) & 9:30 – Έξωθεν Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση) και Έξωθεν Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Προσυγκεντρώσεις.

10:00 – Πλ. Ηρώων, Ελευσίνα. Συνάθροιση μελών «Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής». Μετά το πέρας της συνάθροισης θα μεταβούν στο κέντρο διανομής της εταιρίας «Metro – My Market» (ΠΕΟ Αθηνών-Θηβών, Μάνδρα).

10:30 – Χαυτεία. Συνάθροιση μελών «Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων» «ΣΒΟΕΔ» κ.ά.

11:00 – Πλ. Κλαυθμώνος. Συνάθροιση μελών «ΑΔΕΔΥ», «ΓΣΕΕ», «ΠΟΕΔΗΝ», «Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης ΚΕΕΡΦΑ» κ.ά. φορέων και συλλογικοτήτων, παρουσία προέδρου ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφης Γεννηματά (10:30 – Υπ. Εργασίας Προσυγκέντρωση).

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, οι οδηγοί παρακαλούνται να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, κατά μήκος των διαδρομών των πορειών, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Με πυρσούς οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά προγραμματίστηκε συγκέντρωση με μικροφωνική στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές κρατώντας πανό και πλακάτ ζήτησαν να μην εφαρμοστεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση του 8ώρου και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, οι διαδηλωτές προηγουμένως διέσχισαν την Εγνατία με κατεύθυνση προς ανατολικά ενώ οι δύο λωρίδες του δρόμου παρέμειναν κλειστές. Στην συνέχεια πέρασαν από την Αγίας Σοφίας και όταν βρέθηκαν στην Τσιμισκη άναψαν πυρσούς προκαλώντας κυκλοφοριακό μπλακ αουτ λόγω καθυστερημένης διακοπής της διέλευσης οχημάτων. Έπειτα βρέθηκαν στο Αμερικανικό Προξενείο και η πορεία συνεχίστηκε στην Ίωνος Δραγούμη με κατεύθυνση προς Αγίου Δημητρίου. Αργότερα η πορεία σταμάτησε το πανό μπροστά από την πύλη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη (πηγή: thesstoday.gr)

«Σήμερα τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, όπως και τα εργατικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα απεργούμε ενάντια στο νομοσχέδιο-“έκτρωμα” που προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλλει μια εργασιακή ζούγκλα. Να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σκλάβους προς όφελος των μεγαλοεργοδοτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών. Ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν ήρθε ξαφνικά μια μέρα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κουτσουράς. Και συμπλήρωσε:

«Η εργατική τάξη αυτής της χώρας δεν θα επιτρέψει αυτό το νομοσχέδιο να περάσει. Αυτό το νομοσχέδιο θα καταλήξει στα σκουπίδια. Οργανώνουμε την πάλη μας που δεν ξεκίνησε σήμερα. Εδώ και βδομάδες, εδώ και μήνες είμαστε στο δρόμο του αγώνα και συνεχίζουμε.

«Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στην κυβέρνηση και στον υπουργό να αποσύρει τώρα αυτό το νομοσχέδιο-“έκτρωμα”. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο ούτε να ψηφιστεί, αλλά πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό να εφαρμοστεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Με αγώνες πολλών χρόνων κατακτήσαμε αυτά τα δικαιώματα και δεν θα τα δώσουμε πίσω για κανέναν. Ταυτόχρονα θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στις κυβερνήσεις που εδώ και χρόνια προσπαθούν να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα ότι η καρδιά των εργαζομένων είναι τα συνδικάτα. Δεν θα μας βάλουν στο χέρι», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Κυριαζίδης.

Ποιοι απεργούν

Σε κλοιό κινητοποιήσεων ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο βρίσκεται η χώρα από το πρωί της Πέμπτης (10/6) καθώς ιδιωτικός και δημόσιος τομέας έχουν προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, ενώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν τραβήξει χειρόφρενο, εκτός από τα λεωφορεία που πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Αλλαγές υπάρχουν και σε πτήσεις, ενώ παράνομη εχει κηρυχθεί η απεργία στα ναυτεργατικά σωματεία, ωστόσο οι ναυτεργάτες διεμήνυσαν ότι θα απεργήσουν κανονικά. Παράλληλα, στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. 

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«Χειρόφρενο» τραβούν για όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ. Ακινητοποιημένοι θα παραμεινουν και οι συρμοί ΟΣΕ και Προαστιακού, ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00-21:00, λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. «Τα σωματεία εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, ενώνοντας τη φωνή τους και τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζομένους και τα συνδικάτα, συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου 2021, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει, όπως υποστηρίζουν, το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ώρου, στην υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της ίδιας της απεργίας», δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και στον ΟΣΕ συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00.

Τροποποιούνται 15 πτήσεις της Olympic Air

Τροποποιούνται 15 πτήσεις εσωτερικού της της Olympic Air, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων (FISO) της ΥΠΑ, από 11:00 έως 15:00 τοπική ώρα, καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) από 11:30 έως 15:30 τοπική ώρα, της Πέμπτης 10ης Ιουνίου 2021.

Παράνομη η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων

Παράνομη κρίθηκε η 24ωρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατικών σωματείων που άρχιζε το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με  απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, ωστόσο τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση η 24ωρη κινητοποίηση θα γίνει κανονικά, ενώ θα υπάρξει περιφρούρηση στο λιμάνι του Πειραιά. Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι η απεργία θα ξεκινήσει αύριο στις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5:30 στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 στα Χαυτεία.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet