«Αποθήκη ψυχών» έγινε πάλι η πλατεία Βικτωρίας – «Κολλάει» το πρόγραμμα Helios για τους μετανάστες
Κοινωνία

«Αποθήκη ψυχών» έγινε πάλι η πλατεία Βικτωρίας – «Κολλάει» το πρόγραμμα Helios για τους μετανάστες

Γέμισε και πάλι τις τελευταίες ημέρες η πλατεία Βικτωρίας με μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις δομές των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ το πρόγραμμα Helios για επιδότηση ενοικίου «σκοντάφτει» σε γραφειοκρατικά κωλύματα. 

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες με τα παιδιά τους στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, στην πλατεία Βικτωρίας,  ιδίως στην κάτω πλευρά της, στην οδό Αριστοτέλους και στην κάθετη Χέυδεν, ενώ αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούν τα σημεία συγκέντρωσής τους. 

Παρεμβαίνουν μόνον όταν ο συνωστισμός γίνεται έντονος και τους μεταφέρουν σε πρόχειρες δομές για λίγα 24ωρα και μετά τους αφήνουν ελεύθερους να γυρίσουν -εν μέσω πανδημίας- στους δρόμους.  

Τη δε κίνηση του Δήμου Αθηναίων, να «ξηλώσει» τα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας,  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, τη χαρακτηρίζει «απάνθρωπη και αναποτελεσματική». 

Η κυρία Ειρήνη Γαϊτάνου από τη Διεθνή Αμνηστία, αναφέρει στο Reader.gr ότι «αυτή τη στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται μετέωροι», ενώ σημειώνει ότι «από τα 8.752 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα Helios, μόνο 1.590 άτομα λαμβάνουν επιδοτήσεις ενοικίου».

Οι πρόσφυγες υποχρεώνονται από την 1η Ιουνίου να αποχωρήσουν από δομές με την αιτιολογία ότι διαθέτουν πλέον βίζες και νομιμοποιητικά έγγραφα και τελικά συνωστίζονται σε πλατείες, παγκάκια, πεζοδρόμια, αδυνατώντας να ταξιδέψουν για το εξωτερικό είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για υγειονομικούς λόγω του κορωνοϊού.

Μόνον 1 στους  8 λαμβάνει επιδότηση ενοικίου

«Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται μετέωροι, μετά την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να προχωρήσει στις εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων που διέμεναν σε καταλύματα στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA», επισημάνει η Ειρήνη Γαϊτάνου, από τη Διεθνή Αμνηστία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020 ο ελληνικός νόμος άλλαξε, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας, μετά την αναγνώρισή τους, να πρέπει να εγκαταλείψουν τη στέγη τους εντός 30 ημερών. 

«Προηγουμένως, λάμβαναν ειδοποίηση 6 μήνες πριν. Αυτό επηρεάζει εκείνους που βρίσκονται σε δομές στέγασης, καταυλισμούς και άλλες εγκαταστάσεις. Την 1η Ιουνίου, 11.237 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη στέγη τους, ενώ ακολουθούν πολλοί περισσότεροι. Η επιλογή αυτή πάρθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, και της σοβαρής αβεβαιότητας που αυτή προκαλεί σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι κατεξοχήν οι πρόσφυγες. Πολύ περισσότερο, ενώ η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως να λάβει στοιχειώδη μέτρα και να παράσχει μέσα προστασίας σε αυτούς, ως όφειλε με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας», σημειώνει η ίδια.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις ελληνικές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα και να προστατέψουν τις ζωές όσων ζουν στους καταυλισμούς.

«Μέσα σε αυτή την απολύτως επικίνδυνη για την ασφάλεια και τη ζωή τους πραγματικότητα ένα μεγάλο τμήμα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα καλείται να βρει και να εξασφαλίσει τη στέγασή του, ενώ διακόπτεται επίσης η παροχή χρηματικής βοήθειας για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους», τονίζει η κυρία Γαϊτάνου στο Reader.gr.

«Το πρόγραμμα Helios 2 εμφανίζει σοβαρή αδυναμία»

«Δεν έχουν ληφθεί μέτρα ενταξιακής πολιτικής για τους ανθρώπους αυτούς, υφίστανται παραβιάσεις των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές πώς οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις -και που τώρα αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν- θα μπορέσουν να βρουν δουλειά ή να νοικιάσουν ένα σπίτι όταν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθημερινά περιορισμούς σε όλες τις μετακινήσεις τους» σημειώνει η κυρία Γαϊτάνου.

«Για τον λόγο αυτό βλέπουμε να μένουν άστεγοι σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπου αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα την καταστολή της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα ένταξης Helios 2, στο οποίο υποτίθεται ότι εντάσσονται αυτοί οι πληθυσμοί, εφαρμόζεται πολύ περιορισμένα και εμφανίζει σοβαρή αδυναμία να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού. Από τα 8.752 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα Helios, μόνο 1.590 άτομα λαμβάνουν επιδοτήσεις ενοικίου» προσθέτει.

«Τους πρόσφυγες δεν τους φέρνουν τα παγκάκια»

Δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής της Αθήνας στην πλατεία Βικτωρίας ασκεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρει στο Reader.gr, ότι «η κυβερνητική πολιτική κατάφερε να μετατρέψει την πλατεία Βικτωρίας σε χώρο στάθμευσης προσφύγων. Η απομάκρυνση από τις δομές φιλοξενίας των νησιών όσων αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι προστασίας δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από κανένα πλαίσιο υποστήριξης και ένταξης στον κοινωνικό ιστό». 

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η Ανοιχτή Πόλη από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πλατεία Βικτωρίας, συνομίλησε με τους κατοίκους και έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι η μέριμνα για την αξιοπρεπή στέγαση των προσφύγων είναι αναγκαία τόσο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών των συνανθρώπων μας όσο και για την ποιότητα της καθημερινότητας στην περιοχή. 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε άλλωστε αυτή τη στάση με ψήφισμα που ενέκρινε, παρά τη λευκή ψήφο της πλειοψηφούσας παράταξης, ενώ αντίστοιχη είναι και η θέση που εξέφρασαν οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά. Η δημοτική αρχή δεν φαίνεται δυστυχώς πρόθυμη να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την υποστήριξη που χρειάζεται για να δώσει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Εγκλωβίζεται στο αδιέξοδο που δημιουργεί η έλλειψη συγκροτημένου κυβερνητικού σχεδίου», σημειώνει ο ίδιος.

Απάνθρωπη και αναποτελεσματική χαρακτήρισε δε την κίνηση του Δήμου, να αφαιρέσει τα παγκάκια από την πλατεία.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ενέργειες εντυπωσιακής αναποτελεσματικότητας, απάνθρωπες αλλά και ανορθολογικές. Τέτοια ήταν η επιλογή να ξηλωθούν τα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας. Είναι σαφές όμως ότι δεν είναι τα παγκάκια που φέρνουν τους πρόσφυγες στην πλατεία. Αντιθέτως η “λύση” που δόθηκε υποβαθμίζει μια ιστορική πλατεία της Αθήνας. Αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση λύση στο ζήτημα στέγασης με ενοικίαση για παράδειγμα ξενοδοχειακών μονάδων (με κατανομή στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας), καθώς και η δημιουργία ενταξιακών προγραμμάτων που θα δώσουν προοπτική στους πρόσφυγες. Μόνο με αυτό τον τρόπο σεβόμαστε τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την καθημερινότητα των γειτονιών της Αθήνας. Όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους η μόνη αποδεκτή πολιτική είναι η ανθρωπιά. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να πιέζει προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση», καταλήγει.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet