Αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών και παραμένει η χρήση μάσκας – Νέα ΚΥΑ για αυτοκίνητα και ταξί
Κοινωνία

Αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών και παραμένει η χρήση μάσκας – Νέα ΚΥΑ για αυτοκίνητα και ταξί

Αλλάζει ο αριθμός των επιβατών σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και ταξί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους επιβάτες και τον οδηγό. Για κάθε παράβαση των σχετικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες.

Για τα ιδιωτικής χρήσης προβλέπονται τα εξής:

  • Για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.
  • Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) οκτώ ή εννέα θέσεων ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ), επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε.

Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου βαν οχήματα.

Για τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα προβλέπονται τα εξής:

  • Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) οχήματα με οδηγό μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών, πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.
  • Για επιβατηγά οχήματα οκτώ ή εννέα θέσεων, δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) οχήματα με οδηγό του επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε.

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης). Η ρύθμιση αυτή αφορά και στα ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

Κλιματισμός

Ο κλιματισμός συστήνεται να χρησιμοποιείται με ρυθμίσεις προκειμένου να μην ανακυκλώνεται ο αέρας και σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα. Στην περίπτωση που γίνεται χρήση του κλιματισμού, ο αέρας να έχει κάθετη ροή και όχι οριζόντια, προκειμένου να μην κατευθύνεται στα πρόσωπα των επιβατών.

Σε κάθε περίπτωση, προτιμάται ο φυσικός εξαερισμός με ανοιχτά παράθυρα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet