Αυστηρότερες ποινές για τη διαφθορά στην Υγεία
Κοινωνία

Αυστηρότερες ποινές για τη διαφθορά στην Υγεία

Την επιβολή των αυστηρότερων ποινών που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για τη διαφθορά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πάταξη του φαινομένου και το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Μάκης Βορίδης, παρουσία και του προκατόχου του Αδ. Γεωργιάδη.

Στο εξής, όποιος δέχεται ή αξιώνει «φακελάκι» θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το μέγιστο της ποινής που έχει ορίσει ο νομοθέτης για το συγκεκριμένο αδίκημα, ενώ ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες για χρηματισμό γιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας θα λαμβάνονται σοβαρά υπ΄ όψη.

Αναλυτικά, οι προτάσεις του υπουργείου προβλέπουν:

1. Μελέτη για δυνατότητα τροποποιήσεως του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να θεσπισθεί είτε ένα ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα, που θα περιλαμβάνει από πλευράς αντικειμενικής υποστάσεως τη διαφθορά, είτε η πρόσθετη πρόβλεψη της διαφθοράς ως επιβαρυντικής περιπτώσεως σε προβλεπόμενα είδη αδικήματα που συνδέονται ή επικαλύπτουν διαφθορά.

2. Επιμήκυνση της παραγραφής σε όλες τις περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων ή ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά.

3. Θέσπιση αυστηροτέρων ποινικών και πειθαρχικών ποινών.

4. Αναβάθμιση ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά σε κακουργήματα.

5. Θέσπιση ταχυτέρων διαδικασιών για την πειθαρχική δίωξη και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων που συνδέονται με διαφθορά.

6. Στελέχωση των πειθαρχικών συμβουλίων από δικαστικούς λειτουργούς εν ενεργεία ή επί τιμή ή από μέλη του ΝΣΚ εν ενεργεία ή επί τιμή ή από καθηγητές Νομικών Σχολών εν ενεργεία ή ομότιμους.

7. Ανταλλαγή πληροφοριών των διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος ή ο λειτουργός ο οποίος έχει επιδείξει συμπεριφορά που εντάσσεται στην έννοια της διαφθοράς.

8. Θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών.

9. Η φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως της τυχόν συμπληρωματικής δηλώσεως του υποχρέου να συνιστά βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα (στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα).

10. Ενίσχυση των ελεγκτικών οργανισμών και μηχανισμών.

Με στόχο να μειωθεί το φαινόμενο της διαφθοράς στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, όπου και καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα δημιουργηθεί «ανοιχτό» ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ασθενών που χρειάζονται επέμβαση. Το σύστημα αυτό θα είναι προσβάσιμο, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί αν παρακάμπτεται η λίστα προτεραιότητας.

Επίσης, θα γίνεται προληπτικός έλεγχος του χρόνου νοσηλείας σε όλες τις χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ, ώστε να μην χρησιμοποιείται πλέον η καθυστέρηση ως μοχλός πίεσης του γιατρού στον ασθενή για να καταβάλει «φακελάκι» προκειμένου να μπει πιο γρήγορα στο χειρουργείο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet