Αύξηση στα περιστατικά ρατσιστικής βίας: 102 επεισόδια με 120 θύματα το 2017
Κοινωνία

Αύξηση στα περιστατικά ρατσιστικής βίας: 102 επεισόδια με 120 θύματα το 2017

Αυξήθηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας το 2017, καθώς καταγράφηκαν 102 τέτοια επεισόδια, με περισσότερα από 120 θύματα.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, πρώτος στόχος τέτοιων επιθέσεων -λεκτικών και σωματικών- παραμένουν οι ΛΟΑΤΚΙ. Ειδικότερα, σε 34 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος ή και ταυτότητας φύλου, σε 7 περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε 47 στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

«Κατά το έτος 2017 παρατηρήθηκε η συνύπαρξη αντίρροπων τάσεων που συνέθεσαν και διαμόρφωσαν το πεδίο της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας. Γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του κλίματος. Από τη μία πλευρά όλο και περισσότεροι δήμοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε διαμερίσματα, καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο την αποδοχή διαφορετικότητας, σε συνέχεια του πνεύματος αλληλεγγύης που χαρακτήρισε τα δύο προηγούμενα έτη τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό. Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες βοηθούν στην ενίσχυση της τοπικής ξενοφοβικής ρητορικής, με ακραίες εκδηλώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι τοπικές εξάρσεις ξενοφοβίας και βίας, αν και σοβαρές, δεν έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών», επισήμανε η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Τίνα Σταυρινάκη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενισχύθηκαν οι επιθέσεις με χαρακτηριστικά βίας από οργανωμένες ομάδες κατά μεταναστών-τριών προσφύγων και των υπερασπιστών τους στην Αθήνα, στην ευρύτερη Αττική και στα νησιά. Το Δίκτυο διαπίστωσε την ενίσχυση επιθέσεων από ομάδες. Καταγράφηκαν επίσης επιθέσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, που περιλαμβάνουν λεκτικές επιθέσεις και επιθέσεις σωματικής βίας. Παρατηρήθηκε σταθερή τάση στοχοποίησης των υπερασπιστών και των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Αύξηση επίσης παρουσιάζουν τα περιστατικά με εμπλεκόμενους ένστολους και δημόσιους υπαλλήλους. Στην πλειονότητα αυτών των περιστατικών, τα θύματα κατήγγειλαν σωματική βία σε δημόσιο χώρο κατά την επιχείρηση, αλλά κι εντός των αστυνομικών τμημάτων ή των χώρων κράτησης. Σταθερά αυξανόμενος παρουσιάζεται ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών, κυρίως βεβηλώσεων μνημείων και ιερών χώρων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet