Αύξηση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Κοινωνία

Αύξηση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μεταξύ των πιο επιτυχημένων εξετάσεων των τελευταίων ετών χαρακτήρισε τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Α. Κυριαζής, δημοσιοποιώντας και αρκετά στατιστικά στοιχεία για τους επιτυχόντες και τις βάσεις των σχολών.

Αύξηση του αριθμού των εισακτέων

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε ο κ. Κυριαζής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις καταγράφηκε μείωση των υποψηφίων, αλλά ταυτόχρονα και αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Πιο συγκεκριμένα φέτος υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 99.958 υποψήφιοι (από 104.998 πέρυσι), ενώ ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Σχολές, αστυνομικές σχολές, στρατιωτικές σχολές, πυροσβεστικές σχολές και σχολές του εμπορικού ναυτικού, έφθασε στους 72.763 από 71.761 που ήταν πέρυσι.

Οι επιτυχόντες στα Πανεπιστήμια ήταν 47.053, στις αστυνομικές, στρατιωτικές σχολές και του εμπορικού ναυτικού είναι 1.913. Οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ είναι 23.797. Το ποσοστό επιτυχίας στα ημερήσια Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια είναι 81,05% και συνολικά 72,79%.

Η πορεία των βάσεων

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Κυριαζής, παρατηρήθηκε αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη Νομική Σχολή Αθηνών καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 0,8 % και 143 μόρια επιπλέον των περσινών, στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης αύξηση της τάξεως 1,2% και αύξηση μορίων 215, ενώ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής αύξηση 2,2% που αντιστοιχεί σε 389 επιπλέον μόρια.

Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς στην Αθήνα υπήρξε αύξηση της τάξεως 4,4% που αντιστοιχεί σε 767 επιπλέον μόρια. Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Θεσσαλονίκης αύξηση 5,5% που αντιστοιχούν σε 968 μόρια επιπλέον. Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Θεσσαλίας στο Βόλο αύξηση 7,3% , ενώ στην αντίστοιχη σχολή της Κοζάνης αύξηση 13,1%.

Η Ιατρική Αθηνών έχει μια αύξηση της τάξεως του 1,7% , που αντιστοιχεί στα 317 μόρια. Η Ιατρική Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 2,4% και 442 μόρια επιπλέον από πέρυσι. Η Ιατρική Πάτρας 2,8% και 512 μόρια επιπλέον. Η ιατρική Λάρισας 3,2% , 583 μόρια αύξηση. Η Ιατρική στο Ηράκλειο Κρήτης 3,2%, 589 μόρια. Η Ιατρική Ιωαννίνων 3,3% αύξηση 605 μόρια και η ιατρική Αλεξανδρούπολης 3,4% που αντιστοιχεί σε 620 μόρια.

Στον αντίποδα μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Μουσικών Σπουδών στην Αθήνα, που είναι της τάξεως του 60%, Ισπανικής γλώσσας και Φιλολογίας στην Αθήνα που είναι της τάξεως του 58%. Μουσικών σπουδών Θεσσαλονίκης μείωση της τάξεως 55,4%, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Θεσσαλονίκης 48,6% , Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα μείωση της τάξεως 45% και τουριστικών επαγγελμάτων στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης που είναι της τάξεως του 40%.

Η περίοδος των εγγραφών

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ , στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές σχολές και στην ΑΣΠΕΤΕ, θα γίνουν από Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έως και Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουν οι Γραμματείες των οικείων τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες με νέο δελτίο Τύπου που θα δημοσιοποιήσει το υπουργείο Παιδείας. Επισημαίνετε ότι όλοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο πρώτο εξάμηνο.

Υπογραμμίζεται ότι η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές , σχολή Ανθυποπυραγών Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης της Ρόδου και Αγίου Νικολάου στην Κρήτη θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Επίσης, οι ιδιώτες επιτυχόντες στη σχολή Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή η αύξηση που καταγράφηκε στις περιφερειακές σχολές θα πρέπει να αποδοθεί στις μεταγραφές. Όπως τόνισε «παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο, ότι ενώ μέχρι πέρυσι όλοι όσοι θέλανε να πάρουνε μετεγγραφή δήλωναν πρώτα τη σχολή προτίμησής τους στην πόλη όπου διέμεναν και μετά τις σχολές της ίδιας πόλης, επειδή τώρα υπάρχει το σύστημα των μετεγγραφών που μπορούν να έρθουν χωρίς περιορισμούς πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κτλ, που έχουμε πει κατά καιρούς, δήλωσαν τη σχολή που ήθελαν και τη σχολή που θέλανε να πάνε κατευθείαν».

Ο κ. Κυριαζής φρόντισε να ευχαριστήσει συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, καθώς η δική τους εργασία βοήθησε ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι εξετάσεις, αλλά και να ανακοινωθούν απόλυτα έγκαιρα οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους επιτυχόντες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet