Βύθιση δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό Κόλπο
Κοινωνία

Βύθιση δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό Κόλπο

Μικρές πετρελαιοκηλίδες έχουν εντοπιστεί στο σημείο όπου βυθίστηκε στις 02:45 τα ξημερώματα, από αδιευκρίνιστη αιτία, το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, στον Σαρωνικό Κόλπο. Σώοι οι δύο επιβαίνοντες, διεσώθησαν από λάντζα που έπλεε στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε άγνωστη ποσότητα καυσίμων, ενώ οι δύο επιβαίνοντες που βρίσκονταν σε αυτό κατάφεραν να διασωθούν από λάντζα -ένα μικρό πλεούμενο μεταφοράς πληρωμάτων- που βρισκόταν στην περιοχή και είναι καλά στην υγεία τους.

Για το συμβάν βρίσκεται σε ετοιμότητα το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη ρύπανση. Στο σημείο βρίσκεται ήδη πλωτό του λιμενικού και ρυμουλκό.

Το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», κατασκευής του 1972, είχε χωρητικότητα 3.205 τόνων. Είχε ολικό μήκος 92,3 μέτρα και πλάτος 13,7.

Τα δύο άτομα μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο της Αττικής, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδοποιήθηκε για το συμβάν από παραπλέον φορτηγό πλοίο που ανέφερε στον ασύρματο ότι το δεξαμενόπλοιο έχει πάρει επικίνδυνη κλίση.

Στο μεταξύ διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών, σε έκταση περίπου 100 και 200 μέτρων και σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων από την ακτή, εντοπίστηκαν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου βορειοδυτικά της νήσου Θηρασιάς.

Από τη Λιμενική Αρχή Θήρας ελήφθησαν δείγματα από τη θάλασσα, ενώ, με τη συνδρομή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ξεκίνησαν οι εργασίες απορρύπανσης και περισυλλογής από ιδιωτική εταιρεία προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα/ελληνική ακτοφυλακή, διερευνάται το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ρύπανση να έχει προκληθεί από το περιστατικό προσάραξης στην Ίο του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «BLUE STAR ΠΑΤΜΟΣ», που ρυμουλκούμενο οδηγήθηκε στον προβλήτα της Β’ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet