Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της ετυμηγορίας για τα ελαφρυντικά – Στην τελική ευθεία για τις ποινές
reader.gr
Κοινωνία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της ετυμηγορίας για τα ελαφρυντικά – Στην τελική ευθεία για τις ποινές

Με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα ξεκινήσει η σημερινή (9/10) συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Στις 11 το πρωί αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία κατά την οποία θα συζητηθούν εκ νέου τα ελαφρυντικά με τις αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορούμενων βουλευτών. Στη συνέχεια αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά και το επόμενο βήμα είναι να συζητήσει το δικαστήριο επί των ποινών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εισήγηση της εισαγγελέως για το ύψος των ποινών και η ανακοίνωση αυτών, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί σήμερα.

Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία δεν αναγνωρίζει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα ελαφρυντικά, τα οποία ζήτησαν οι καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση, εφόσον το δικαστήριο δέχτηκε ότι πρόκειται για ένωση προσώπων που συνεστήθη και διέπραξε τέλεση ανθρωποκτονιών και η δράση τους έπληξε το δημοκρατικό πολίτευμα.

Πρότεινε, επίσης, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μη τέλεσης αδικημάτων (διάταξη 187, παρ. 6)  σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη (δηλαδή στους έντεκα της κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν είναι διευθυντές και στους Μπαρέκα, Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πανταζή, Παπαβασιλείου, Τσακανίκα).

Η εισαγγελέας δεν δέχτηκε το ίδιο ελαφρυντικό να δοθεί και σε όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος).  

Η απόφαση των δικαστών και οι ποινές

Η απόφαση των δικαστών επί των ελαφρυντικών θα οριοθετήσει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν. Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet