Δίωξη σε τραπεζίτη της ΤτΕ – Πήρε δάνεια 800.000 ευρώ και δεν έχει αποπληρώσει ούτε ευρώ
Κοινωνία

Δίωξη σε τραπεζίτη της ΤτΕ – Πήρε δάνεια 800.000 ευρώ και δεν έχει αποπληρώσει ούτε ευρώ

Διώξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς κατά τραπεζίτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που φέρεται να έχει πάρει δάνεια άνω των 800.000 ευρώ και δεν έχει αποπληρώσει το ελάχιστο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς άσκησε χθες ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, που φέρεται να είναι συνεργάτης του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, για απλή συνέργεια σε απιστία και για ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Η έρευνα συνεχίζεται, καθώς η υπόθεση, εκτός του συγκεκριμένου, αφορά και δεκάδες ακόμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία απολάμβαναν χαριστικές ρυθμίσεις, πλήρως ασύμβατες με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα, πάντα, με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο διωκόμενος, ενώ θεσμικά εποπτεύει τις τράπεζες και τα δάνεια προς επιχειρήσεις, ο ίδιος για τις δικές του υποθέσεις φρόντιζε όχι απλώς να είναι ελαστικός, αλλά να μην αποπληρώνει ούτε σεντ από τρία διαφορετικά προσωπικά δάνεια, ύψους 590.583,43 ευρώ, 119.053,10 ευρώ και 92.450,67 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία είχε λάβει το 2007 και τα οποία δόθηκαν με εγγύηση την αξία των ίδιων των μετοχών (collateral).

Εξάλλου, το 2007 η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να χορηγήσει σε σημαντικό αριθμό επιλεγμένων στελεχών και υπαλλήλων τα αποκαλούμενα «stock options».

Ένας από τους επωφελούμενους ήταν και ο επικεφαλής τής τότε Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος έλαβε αρχικά στις 4 Δεκεμβρίου 2007 δάνειο για 20.420 μετοχές, αξίας 428.396 ευρώ, ύστερα από άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης. Όταν μάλιστα υπογράφτηκε η δανειακή σύμβαση προς τον δανειολήπτη, στους όρους αναφερόταν ότι υπήρχε προσωπική εγγύησή του, χωρίς όμως αυτή να προσδιορίζεται. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία εγγύηση.

Η αρχική διάρκεια αποπληρωμής ορίστηκε σε δώδεκα μήνες από την εκταμίευση του ποσού. Στη συνέχεια οι 12 μήνες έγιναν 24, μετά με νέα απόφαση έγιναν 36 μήνες, στη συνέχεια 48, για να φτάσουμε στις 7.12.2013 να οριστεί η χρονική διάρκεια αποπληρωμής στους 74 μήνες με την επιμήκυνση να φτάνει στις 10 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με τη δίωξη, δεν έχει υπάρξει καμία αποπληρωμή των επίμαχων δανειακών συμβάσεων, ενώ οι τόκοι φαίνονται ενήμεροι (ενώ δεν είναι). Ο ίδιος τραπεζικός στη συνέχεια έλαβε ακόμα δύο δάνεια, ένα τον Ιούλιο του 2008 και ένα τον Οκτώβριο του 2010, για τα οποία ακόμα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet