Δεκατρείς οι νεκροί από την κακοκαιρία – Παρέμβαση εισαγγελέα
Κοινωνία

Δεκατρείς οι νεκροί από την κακοκαιρία – Παρέμβαση εισαγγελέα

Τραγωδία από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τα Μέγαρα και την Μάνδρα Αττικής. Στους 13 έφθασαν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για εννέα άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Από τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα τραυματίστηκαν 13 άτομα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων.

Μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκε νεκρός ένας ηλικιωμένος, ο οποίος παγιδεύτηκε στο διαμέρισμα του.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ακόμα ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 65 ετών, βρέθηκε νεκρός σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου, ενώ ακόμα ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών εντοπίστηκε νεκρός μεταξύ 2ου και 3ου χιλιομέτρου σε υπαίθριο χώρο στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών.

Νεκρός εντοπίστηκε ακόμα ένας άνδρας στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας, ενώ ακόμα μία σωρός βρέθηκε στον Ασπρόπυργο στα ΕΛ.ΠΕ.  Ένας νεκρός βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο, στη θέση Ψαλίδι της Μάνδρας, και μία γυναίκα 95 ετών ανασύρθηκε νεκρή από το σπίτι της, στην οδό Στρατηγού Ρόκα.

Ένας άνδρας που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, ενώ μία γυναίκα εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα.

Έξι από τις σορούς έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο οι τραυματίες

Επίσης δύο γυναίκες και ένας οδηγός βυτιοφόρου διακομίστηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω των πλημμυρών. Ειδικότερα, οι δύο γυναίκες που διαμένουν στην οδό Κοροπούλη, στη Μάνδρα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία, ενώ ο οδηγός του βυτιοφόρου απεγκλωβίστηκε από το όχημα, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών – Βιλίων και επίσης διακομίστηκε στο Θριάσιο.

Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν στο Νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Πάνω από 600 κλήσεις για απεγλωβισμό

Η πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες 600 κλήσεις για βοήθεια από εγκλωβισμένους σε σπίτια και αυτοκίνητα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιχειρούν πάνω από 55 οχήματα και 153 πυροσβέστες.

 

Εισαγγελική παρέμβαση

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο εισαγγελέας θα  εξετάσει εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Μητσοτάκης: Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη

«Για ανείπωτη τραγωδία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης«Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία» δήλωσε, και συνέχισε: «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν».

Προβλήματα στις εθνικές οδούς – Σε επιφυλακή όλες οι μονάδες Πολιτικής Προστασίας

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτού του πρωτόγνωρου καταστροφικού φαινομένου», ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζονται όλες οι κλήσεις για παροχή βοήθειας που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και υπερβαίνουν τις 400.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στα πολεοδομικά συγκροτήματα, λόγω της μεγάλης ποσότητας των υδάτων και των παρασυρόμενων φερτών υλικών. Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στις δύο παλαιές εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Ελευσίνας-Θήβας, όπου σε πολλά σημεία οι δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Κορίνθου γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων στην υπόγεια γέφυρα στο 23ο χιλιόμετρο.

 «Τέτοια καταστροφή έχουμε να δούμε από το 1999»

Ο 75χρονος κ. Νίκος, απελπισμένος με την κατάσταση, αναφέρει στο ΑΠΕ, «ότι τέτοια καταστροφή έχουμε να δούμε από το 1999». Ο ίδιος ήταν τυχερός, καθώς «πλημμύρισε μόνο η είσοδος του σπιτιού» του.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει» λέει με απόγνωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Ευτέρπη, που προσπαθούσε να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της. Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, θα πει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

 «Έχουμε τρία ρέματα, είναι και τα τρία σπασμένα και τρέχουν τα νερά ασταμάτητα.», λέει η Κατερίνα και προσθέτει ότι αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα όταν το νερό άρχισε να μπαίνει στο μαγαζί τους.

 

Δήμαρχος Μάνδρας: Ολοκληρωτική η καταστροφή

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, σύμφωνα με τη δήμαρχο, Ιωάννα Κριεκούκη.

Η κα Κριεκούκη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε ότι «κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα, όπως βυτιοφόρα».

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη τη Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της» δήλωσε η δήμαρχος, που ήταν και η ίδια εγκλωβισμένη στην κατοικία της. Μάλιστα νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται από κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Παυλόπουλος: Οδύνη για τα θύματα

Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος, από τις πρωινές ώρες, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την περιφερειάρχη κα Ρένα Δούρου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet