Διακίνηση μεταναστών… μέσω των social media
Κοινωνία

Διακίνηση μεταναστών… μέσω των social media

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και της ΕΛ.ΑΣ. ήξεραν τα προηγούμενα χρόνια ότι η προσέγγιση των μεταναστών και των προσφύγων στις πατρίδες τους, αλλά και όταν απομακρύνονταν από τις εστίες τους για να σωθούν, γίνονταν μέσω συνεργατών τους και παράλληλα ομοεθνών των μετέπειτα «πελατών» τους.

Ωστόσο οι εποχές αλλάζουν και γνωρίζοντας ότι πολλοί πλέον χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Τwitter) για τις επικοινωνίες τους, αλλά και για να ενημερωθούν, dia Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν καταργηθεί και οι «ανταποκριτές» των διακινητών σε χώρες από όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Ενδεικτικά δημιουργήθηκε στην αραβική γλώσσα (σημειώνεται ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών που έχουν ως προορισμό την Ελλάδα μιλάνε την αραβική) «δημόσια ομάδα» στο Facebook, όπου αναφέρεται ότι ασχολείται με τη παράνομη διακίνηση μεταναστών από τη Λιβύη προς την Ιταλία, από την Τουρκία προς την Ελλάδα, από τη Σερβία προς την Ευρώπη και γενικά προς όλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την έρευνα που έχει γίνει για το θέμα των «δρομολογίων» που ακολουθούν οι μετανάστες έχει προκύψει ένα ενδεικτικό τιμολόγιο. Πιο αναλυτικά οι διακινητές διαφημίζουν, μέσω των λογαριασμών και των σελίδων σε Facebook και Twitter, λεπτομέρειες για κάθε ενδιαφερόμενο όπως το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν, τη χωρητικότητα του σκάφους, την ταχύτητα του, τον χρόνο που θα απαιτηθεί για τη μεταφορά τους και φυσικά τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλει ο κάθε μετανάστης.

Για παράδειγμα από το Μπόντρουμ στη Κω, εάν είναι 30 λεπτά η διάρκεια του ταξιδιού, το κόστος είναι 1.300 ευρώ ή εάν είναι 15 λεπτά η τιμή της μεταφοράς ανέρχεται στις 2.000 ευρώ. Για τα παιδιά γίνονται άλλες τιμές. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται δωρεάν, ενώ σε κάποιες άλλες πληρώνουν τη μισή τιμή από τους ενήλικες.

Επιπλέον, σε κάθε ανάρτηση δίνεται μια λίστα από 4-5 τηλεφωνικούς αριθμούς όπου μπορεί να τηλεφωνεί ο ενδιαφερόμενος για λεπτομέρειες.

Όσο για τον τρόπο καταβολής των χρημάτων και για αυτό γίνονται «διευκολύνσεις» από τους διακινητές, όπως έχει διαπιστωθεί. Ειδικότερα δεν είναι απαραίτητο να είναι μετρητά και στις περιπτώσεις μουσουλμάνων έχει διαπιστωθεί ότι το κόστος της μεταφοράς είναι ισόποσο με τον λόγο τιμής του καλού και ενάρετου μουσουλμάνου.

Συγκεκριμένα οι μετανάστες υπόσχονται στους διακινητές ότι η πληρωμή τους θα γίνει με την παραχώρηση π.χ. γης ή μελλοντικής παροχής εργασίας από ανθρώπους της οικογένειάς τους που μένουν πίσω. Κάποιες άλλες φορές για την εξόφληση χρησιμοποιούν ένα εξωτραπεζικό σύστημα διακίνησης χρημάτων μέσω κωδικών.

Ερωτηματικά προκαλεί σε πολλούς το γεγονός γιατί οι κατά τόπους αλλά και οι διεθνείς Αρχές δεν έχουν παρέμβει ώστε να «κατεβαίνουν» άμεσα αυτές οι σελίδες στο Facebook και οι λογαριασμοί στο Twitter.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν την Τουρκία ότι ουσιαστικά ανέχεται και υποθάλπει τους διακινητές.Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είχε κάνει λόγο για πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας ωστόσο, πρόσθεσε, θα πρέπει οι αρχές της γειτονικής χώρας να εστιάσουν στο τομέα της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων με τον εντοπισμό των διακινητών.

Πηγή: in.gr/Διονύσης Βυθούλκας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet