Διεθνής Τύπος για πρόσφυγες: Παγώνουν μέχρι θανάτου, απροετοίμαστη η Ελλάδα
Κοινωνία

Διεθνής Τύπος για πρόσφυγες: Παγώνουν μέχρι θανάτου, απροετοίμαστη η Ελλάδα

Εκτεθειμένοι στο ψύχος, χωρίς θέρμανση και με σκηνές που βουλιάζουν κάτω από το χιόνι, εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες. Εικόνες που μαρτυρούν μια πρωτοφανή κρίση πρωταγωνιστούν στα διεθνή μέσα, τα οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα την ισχύουσα κατάσταση που κρίνεται απελπιστική για τους πρόσφυγες.

«Παγώνουν μέχρι θανάτου», «η ελληνική κυβέρνηση απροετοίμαστη απέναντι στην απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά εν μέσω κακοκαιρίας», «στο στόχαστρο επικρίσεων οι ελληνικές Aρχές για τη διαχείριση του προσφυγικού», είναι ορισμένες φράσεις μέσα από τις οποίες επιχειρείται μια καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά.

Θέσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα αφεθεί στο κρύο, γίνονται αντικείμενο σχολιασμού από τον βρετανικό Tύπο.

Σε δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρεται στις επικρίσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε στη Βουλή για το προσφυγικό αναφέρεται το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, και επισημαίνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα hot spot είναι απογοητευτική.

Τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων τονίζει ο βρετανικός Tύπος, δίνοντας έμφαση στις θλιβερές εικόνες καλυμμένων από τα χιόνια σκηνών που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο. Εικόνες που δεν έμειναν ασχολίαστες, αφού από την πλευρά της Κομισιόν μίλησαν για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, ενώ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για αβοήθητους πρόσφυγες μέσα στο ψύχος.

Στο ρεπορτάζ του Guardian γίνεται αναφορά στην προ ολίγων ημερών δήλωση Μουζάλα, ο οποίος επέμεινε ότι με τις προετοιμασίες της κυβέρνησης δεν θα μείνει ούτε ένας πρόσφυγας στο κρύο.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε συνέντευξή του στο συγκεκριμένο μέσο διεμήνυσε ότι επιχειρείται η μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων προσφύγων σε ξενοδοχεία, χωρίς να αφήνει έξω από τη λίστα των προβλημάτων την έντονη κακοκαιρία που ευθύνεται για την έλλειψη νερού και ηλεκτρικού.

Την ανησυχία του για την εξάντληση των προσφύγων, λόγω του εγκλωβισμού τους σε ένα κέντρο φιλοξενίας, είχε εκφράσει και κατά το παρελθόν σε συνέντευξή του στο in.gr ο κ. Γαληνός.

Είχε δε διατυπώσει τη διαφωνία του στην πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, ενώ είχε ζητήσει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ώστε να του δώσει έναν αριθμό – πλαφόν προσφύγων που θα μείνουν στο νησί.

Στη Μυτιλήνη οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι αγγίζουν τους 6.000, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού. «Με περισσότερα άτομα στην καταγραφή και τον έλεγχο του ασύλου θα μπορούσε πιο εύκολα να γίνεται η προώθηση, είτε προς την ηπειρωτική χώρα είτε η επαναπροώθηση προς την Τουρκία, οπότε να έχουμε περί τους 3.000 πρόσφυγες και δύο κέντρα να τους φιλοξενούν με άνεση», είχε δηλώσει ο κ. Γαληνός.

Αναφορά στην έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης γίνεται και από τον βρετανικό Independent σε άρθρο της εφημερίδας για την υφιστάμενη κατάσταση με τους πρόσφυγες στα νησιά.

Για «πάγωμα μέχρι θανάτου» λόγω κακής διαχείρισης μιλά η εφημερίδα και προβάλλει τις προειδοποιήσεις που αποστέλλονται από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες εκφράζουν τον φόβο απώλειας ζωών των προσφύγων εξαιτίας του ψύχους. Όπως αναφέρεται, στη Μόρια περίπου 4.500 άνθρωποι ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές,

Για «κακοδιαχείρηση» κονδυλίων είχαν κατηγορήσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αλλά και την Ε.Ε. ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς εκατομμύρια ευρώ που «θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την βοήθεια των προσφύγων στην Ελλάδα δεν αξιοποιήθηκαν καταλλήλως».

«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει την τελική δικαιοδοσία για τις εργασίες στα κέντρα, έχει δεχτεί κριτική επειδή δεν χρησιμοποίησε τα 90 εκατομμύρια ευρώ ξεχωριστής ευρωπαϊκής βοήθειας για να βελτιώσει τις συνθήκες στους χώρους πριν φτάσει ο χειμώνας» είχε γραφτεί σε παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian.

Πηγή: in.gr/Ελισάβετ Σταμοπούλου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet