Δικογραφία κατά 44 ατόμων για μεταφορά «μαύρου» χρήματος – Επιχείρηση της Interpol και της ΕΛΑΣ
Κοινωνία

Δικογραφία κατά 44 ατόμων για μεταφορά «μαύρου» χρήματος – Επιχείρηση της Interpol και της ΕΛΑΣ

Στην πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση καταπολέμησης της μεταφοράς παράνομου χρήματος, με την ονομασία «European Money Mule Action 4», συμμετείχε κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος μέσω διαδικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε 44 άτομα που δραστηριοποιούνταν – ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος money mules και μετέφεραν με παράνομο τρόπο 834.310 ευρώ. Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30ή Νοεμβρίου 2018, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF), καθώς και 300 τραπεζικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από 26 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).

Συνολικά, εντοπίστηκαν 1.504 μεταφορείς παράνομου χρήματος, 140 εντολείς – καθοδηγητές και συνελήφθησαν 168 άτομα, με τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο να ανέρχονται στα 72.400.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στην έδρα της Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη συλλογή πληροφοριών και τη διασταύρωση αυτών για περαιτέρω ανάλυση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet