Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη Χαλκίδα
Κοινωνία

Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη Χαλκίδα

Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή 76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σημειώθηκε στις 01:06 σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

H πρώτη δόνηση έγινε στη 01:05, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, στη 01:09, σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας.

Ακολούθησαν δονήσεις μεγέθους 3,8 βαθμών έως και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική, στη Βοιωτία και τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ και το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδος ενημέρωσε ότι και αυτό δεν έχει αναφορές για ζημιές.

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Επιφυλακτικοί ως προς το αν οι δύο δονήσεις που σημειώθηκαν κοντά στη Χαλκίδα ήταν οι κύριοι σεισμοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, σημειώνοντας πάντως ότι η σεισμική ακολουθία με τους αρκετούς μικρούς μετασεισμούς, αποτελεί σημάδι εκτόνωσης της σεισμικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι δύο σεισμοί ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκαν με χρονική απόκλιση μόλις τεσσάρων λεπτών: στη 01:05 ο πρώτος και στη 01:09 ο δεύτερος.

Η διπλή δόνηση αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, της Αθήνας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, ενώ έγινε αισθητή ακόμη και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Με δηλώσεις του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου. «Ο κόσμος πρέπει να προσέχει γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλης σεισμικότητας», σημείωσε.

Ο κ. Τσελέντης διευκρίνισε επίσης ότι το επίκεντρο των σεισμών δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά είναι πολύ κοντά σ΄ αυτό.

Αλλά και καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης. «Το ρήγμα της Αταλάντης δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα μεγάλο σεισμό αυτό το χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως άλλα μικρότερα ρήγματα στην περιοχή που ενεργοποιήθηκαν και έδωσαν τους σημερινούς σεισμούς», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε, όπως είπε, με αρκετούς μετασεισμούς, σημαίνει πως «αποφορτίζεται η κατάσταση».

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Δρακάτος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι νωρίς για να ειπωθεί με σιγουριά εάν οι δύο σεισμικές δονήσεις ήταν οι κύριοι σεισμοί. «Μέσα σε πέντε και έξι ώρες δεν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα ακόμη για να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Μιλάμε με εκτιμήσεις παρακολουθώντας την εξέλιξη της δραστηριότητας», εξήγησε.

Σημείωσε ακόμη ότι μετά τις διπλές δονήσεις ακολούθησαν δεκάδες μικρότερες, ενώ από αυτές, περίπου 10 με 12 ήταν μεταξύ 3 και 3,9 βαθμών. Εξήγησε δε ότι οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές γιατί ηταν επιφανειακοί και προέρχονταν από μία περιοχή σε κεντρικό σημείο της χώρας.

Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν πρόκειται για τους κύριους σεισμούς, δήλωσε με τη σειρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Η περιοχή παρουσιάζει σημαντική σεισμικότητα και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα, επεσήμανε αν και, όπως παρατήρησε στη συνέχεια, είναι πολύ πιθανό «να ξεχάσουμε τους δύο σεισμούς τις επόμενες μέρες».

Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου δήλωσε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος. «Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet