Δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού στην Ελλάδα
Κοινωνία

Δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα έλλειψης ταλέντου της ManpowerGroup για το 2014, το 42% των εργοδοτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας.

Η ετήσια έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου πραγματοποιήθηκε για ένατη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 37.000 εργοδότες. Η έρευνα διεξήχθη το α΄ τρίμηνο του 2014, για ένατη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας και οι τρόποι απόκρισης των εργοδοτών στα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της έλλειψης ταλέντων. Στην Ελλάδα η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών, ενώ είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά που συμμετέχει η χώρα μας στην έρευνα αυτή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν το σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (42%), τεχνικών δεξιοτήτων (29%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (19%) και διαθέσιμων υποψηφίων (18%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών. Ειδικότερα εάν λάβουμε υπόψη μας το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας, και το γεγονός ότι το ποσοστό της φετινής έρευνας είναι αυξημένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα ανέρχεται, σύμφωνα με την έρευνα, σε 36%, αυξημένο κατά 1 μονάδα από πέρυσι, και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά χρόνων. Τη μεγαλύτερη δυσκολία για την εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες σε Ιαπωνία (81%), Περού (67%), Ινδία (64%), Αργεντινή (63%) και Βραζιλία (63%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ιρλανδούς (2%), τους Ισπανούς (3%) και τους Ολλανδούς (5%) εργοδότες.

Οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων επαγγελματιών πωλητών, με δεύτερους σε δυσκολία κάλυψης τα υψηλόβαθμα στελέχη. Την τρίτη θέση φέτος κατέχουν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, οι οποίοι πέρυσι βρίσκονταν στην πέμπτη θέση. Εκτός Top-10 για το 2014 μένει το προσωπικό εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών, το οποίο πέρυσι καταλάμβανε την τέταρτη θέση, όπως και το προσωπικό ΙΤ, το οποίο βρισκόταν πέρυσι στην έβδομη θέση. Οι δύο νέες είσοδοι στη λίστα είναι οι εργάτες και οι χειριστές μηχανημάτων, στις θέσεις 8 και 9 αντίστοιχα.

Η δρ Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup σχολίασε: «Για όποιον παρακολουθεί στενά την αγορά, το φετινό Top-10 των ειδικοτήτων δεν έχει εκπλήξεις, καθώς αποτυπώνει τις δύο κυρίαρχες τάσεις του σήμερα. Από τη μία υψηλόβαθμα στελέχη και στελέχη πωλήσεων κάθε επιπέδου παραμένουν δυσεύρετα, όχι τόσο γιατί λείπουν οι υποψήφιοι από την ελληνική αγορά, όσο γιατί λείπουν οι δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν αξία σε αυτές τις ακόμη πιο απαιτητικές, σύνθετες εποχέςΑπό την άλλη, θέσεις που -ιδεοληπτικά- θεωρούσαμε μέχρι χθες δεύτερης κατηγορίας, όπως τεχνίτες, τεχνικοί, εργάτες και χειριστές μηχανημάτων, βρίσκονται επίσης σε έλλειψη, ως συνέπεια της κινητικότητας των πληθυσμών και του δημογραφικού προβλήματος. Όμως η ανάγκη να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές δεν επιτρέπει ιδεοληψίες, ούτε καλύπτεται μόνο με μειώσεις κόστους. Το μήνυμα είναι σαφές: αν θέλουμε κατάλληλο και δεσμευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας είναι πραγματικά η στιγμή να προσεγγίσουμε αυτή την ανάγκη με τρόπο ορθολογικό. Υπάρχουν επιτυχημένες πρακτικές πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε όπως το δυϊκό σύστημα, το οποίο με συστηματικό τρόπο βοηθά τον νέο άνθρωπο να μεταβεί ομαλά και με αξιοπρέπεια στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και πρακτικές ενσωμάτωσης μεγαλύτερων αναξιοποίητων ομάδων πληθυσμού».

Σε ποσοστό 66% οι Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία διαμορφώνεται στο 54%, αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην πρώτη και δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις ειδικότητες που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν παραμένουν για τρίτη συνεχή χρονιά οι εξειδικευμένοι τεχνίτες και οι πτυχιούχοι μηχανικοί. Την τρίτη θέση της φετινής κατάταξης καταλαμβάνει οι τεχνικοί, ενώ οι επαγγελματίες πωλητές παραμένουν δυσεύρετοι, παρ΄ ότι από την τρίτη θέση που βρίσκονταν πέρυσι φέτος καταλαμβάνουν την τέταρτη. Παρά τη συγκεκριμένη μείωση, η έλλειψη ταλέντου στον τομέα των Πωλήσεων δείχνει να διευρύνεται, καθώς στην έβδομη θέση του διεθνούς φετινού top-10 συναντάμε τους διευθυντές πωλήσεων. Μια ακόμη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η απουσία από την φετινή παγκόσμια κατάταξη των εργατών, θέση που σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια έχανε έδαφος.

Όπως επισημαίνει η δρ. Β. Κουσία: «Η ανησυχία των εργοδοτών σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των κενών θέσεων στη λειτουργία τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, εύρημα αναμενόμενο σε μια οικονομία που προσπαθεί να βρει ξανά τον βηματισμό της, μετά από ένα μακρύ διάστημα μετα-υφεσιακής μελαγχολίας. Η ανησυχία συνοδεύεται, ευτυχώς, και από κινητικότητα, καθώς οι οργανισμοί δοκιμάζουν διαφορετικές στρατηγικές στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, όπως οι καινοτόμες πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού, τα νέα εργασιακά μοντέλα, η εξερεύνηση λιγότερο προφανών πηγών ταλέντου. Ωστόσο, αυτά αφορούν, κατά βάση, στους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς. Οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, χρειάζονται επειγόντως εξειδικευμένη στήριξη και καλύτερη πρόσβαση σε πόρους, αν θέλουμε να μην μείνουν εκτός του παιχνιδιού της ανταγωνιστικότητας -και άρα της αυριανής αγοράς».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet