Δωρεά ζωής την 7η Νοεμβρίου… και κάθε μέρα
Κοινωνία

Δωρεά ζωής την 7η Νοεμβρίου… και κάθε μέρα

Η 7η Νοεμβρίου θα είναι πλέον Ημέρα Αφιερωμένη στον Εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και τη δωρεά Μυελού των Οστών, σύμφωνα με σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε, την Τετάρτη 20 Μαΐου 2014, μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου και της προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Επισημαίνοντας τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των πολιτών για μια απλή διαδικασία με την οποία μπορεί κάθε νέος άνθρωπος, από 18 ως 45 ετών, να γίνει εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων, η κ. Μ. Βαρδινογιάννη δήλωσε:

«Η Σχολική Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και Εθελοντή Δότη Αιμοποιητικών Κυττάρων καθίσταται το μέσο για να μεταφέρουμε στα παιδιά της πατρίδας μας το μήνυμα του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής προσφοράς».

»Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στους 100.000 δότες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, αλλά ο απώτερος στόχος είναι η ημέρα αυτή να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν παιδιά που δεν είναι τόσο τυχερά και που η ζωή τους εξαρτάται από την εύρεση συμβατού μοσχεύματος, από αιμοποιητικά κύτταρα».

Ο υφυπουργός Παιδείας ευχαρίστησε την κ. Μ. Βαρδινογιάννη επειδή ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων στον εθελοντισμό με την αφιέρωση της 7ης Νοεμβρίου στην αιμοδοσία και δήλωσε:

«Στην Ελλάδα των 10.000.000 κατοίκων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 φιάλες αίματος, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται απόλυτα εθελοντές αιμοδότες. Την ημέρα αυτή ευαισθητοποιούμε τον μαθητή και τιμάμε τον ανώνυμο εθελοντή για τον αλτρουισμό που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά από τη ζωή του και 400 κυβικά εκατοστά από τα 6 λίτρα που διαθέτει».

Όπως ανέφερε ο κ. Σ. Κεδίκογλου, η χώρα μας αναγκάζεται να εισάγει κάθε χρόνο 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία.

Τόσο ο ίδιος, όσο και η κ. Μ. Βαρδινογιάννη σημείωσαν ότι στην Ελλάδα δεν μας λείπει η ευαισθησία, αλλά η ενημέρωση και αυτό το κενό θέλουν να καλύψουν με αυτή την πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί ότι μόνο ένας στους τέσσερις πάσχοντες σήμερα, βρίσκει συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά του. Είναι απλό και ανώδυνο να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών. Όταν εντοπιστεί ο συμβατός δότης απαιτούνται μόνο δύο με τρεις ώρες για τη λήψη μοσχεύματος και μετά ο εθελοντής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet