Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Όχι στην έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών
Κοινωνία

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Όχι στην έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών

Να μην εκδοθούν οι δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ενώ οι αρεοπαγίτες επιφυλάχτηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους ως προς τους εν λόγω δύο αξιωματικούς στις 23 Ιανουαρίου.

Αναλυτικότερα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης της γείτονας χώρας για τους πρώτους δύο Τούρκους στρατιωτικούς, αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία, τότε να απορριφτεί και πάλι το αίτημα καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι είναι αόριστοι οι λόγοι που εκζητούνται και εάν εκδοθούν υπάρχει ο κίνδυνος να δικαστούν και για άλλα αδικήματα, ενώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη από ένα αμερόληπτο δικαστήριο.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωποι και εξευτελιστική συμπεριφορά, όπως επίσης υπάρχει κίνδυνος να δικαστούν από δικαστές που δεν έχουν τα εχέγγυα της ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης», σημείωσε η κ. Θεοδώρου.

Ακόμη, η εισαγγελέας τόνισε ότι από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ και δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με την εισαγγελέα είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.

Ακόμη, η εισαγγελέας ανέφερε ότι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί (το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος), απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

Αναλυτικότερα, ο πρώτος αξιωματικός ανέφερε πως «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη συζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλεά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου της έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».

Έκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά, με κλομπ και πρόσθεσε: «Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν στα έντερα. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Ο δεύτερος αξιωματικός είπε: «Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

Προηγουμένως στο δικαστήριο επιδείχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροί των δύο στρατιωτικών, Χρ. Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκη».

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν ως μάρτυρας ο ναύαρχος ε.α. Κ. Φενέκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Τσιτσελίκης και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά πως «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης, δεν θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν, θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμη και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν στη θεμελιώδη αρχή να μη βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet