Εκτός ορίων η βία των αστυνομικών δυνάμεων
zougla.gr
Κοινωνία

Εκτός ορίων η βία των αστυνομικών δυνάμεων

Μία οικογενειακή βόλτα στην πλατεία της περιοχής τους, εντός ορίων δηλαδή, όπως προβλέπουν και τα νέα μέτρα, τους έφερε αντιμέτωπους με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που βρέθηκε εκτός ορίων και ξέσπασε στους πολίτες που κάθονταν στον πεζόδρομο της Νέας Σμύρνης. Μετά την προκλητική και άσκοπη βία των αστυνομικών κατά των πολιτών και τον σάλο που προκλήθηκε, η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε Διοικητική Έρευνα για το περιστατικό.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί, κατά τον καθιερωμένο έλεγχο, πλησίασαν μία οικογένεια αποτελούμενη από δύο παιδιά και τρεις ενήλικες, που κάθονταν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, και με το πρόσχημα του συνωστισμού ανέφεραν πως θα τους έκοβαν πρόστιμο. Εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν και είπαν ότι έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση, ενώ βρήκαν συμπαράσταση και από τους υπόλοιπους κατοίκους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πλατεία.

Στη συνέχεια η αστυνομία αντέδρασε με βία και άρχισε να ξυλοκοπά τον έναν με πτυσσόμενο κλομπ. «Μη με χτυπάτε. Πονάω, πονάω, αφήστε με…» φώναζε ο νεαρός στους αστυνομικούς που τον κρατούσαν, ενώ ο ένας από αυτούς τον χτυπούσε δυνατά με πτυσσόμενο κλομπ. Ο νεαρός τούς είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται όλο αυτό και εκείνοι συνέχιζαν να τον χτυπούν.

Εν τω μεταξύ, κάλεσαν και ενισχύσεις με αποτέλεσμα να φτάσει η ομάδα ΟΠΚΕ και να βρεθούν στο σημείο «τουλάχιστον 50 αστυνομικοί» λέει κάτοικος της περιοχής στο zougla.gr, ενώ υποστηρίζει ότι κανένας κάτοικος δεν επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Μόνο διαμαρτυρήθηκαν για την προκλητική συμπεριφορά τους και τους ζητούσαν να φύγουν από τη γειτονιά.

«Αφήστε το παιδί» ακούγονται οι κάτοικοι να λένε στους αστυνομικούς. Οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν από τα σπίτια τους για να διαμαρτυρηθούν για τη βία των αστυνομικών, περπατώντας από την πλατεία της Νέας Σμύρνης προς το Α.Τ. της περιοχής. Τότε η αστυνομία αποφάσισε να δείξει πάλι το σκληρό πρόσωπό της και να κάνει χρήση χημικών και κρότου λάμψης για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

Γραμματέας αστυνομικών υπαλλήλων για Νέα Σμύρνη: «Μας ντροπιάζουν, δεν έχουν θέση στο Σώμα»

Καταδικάζει το γεγονός ο γ.γ. αστυνομικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, ο οποίος ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να λάβει άμεσα μέτρα. «Δεν ξυλοκοπούμε τον κόσμο μέσα στις πλατείες, τα υπόλοιπα είναι για να κουβεντιάζουμε. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται είναι περιττά, καταδικαστέα και μας ντροπιάζουν» είπε ο κ. Κρικέτος και πρόσθεσε μιλώντας στο OPEN: «Αν η ηγεσία δεν πάρει μέτρα άμεσα, θα έχουμε κι άλλα τέτοια περιστατικά με ανυπολόγιστες συνέπειες».

«Όσοι δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους δεν έχουν θέση στο Σώμα, δεν έχουν θέση στην Αστυνομία. Μας ντροπιάζουν στην κοινωνία, έχουμε παιδιά, οικογένειες, φίλους… Φτάνει. Αυτές οι εικόνες ντροπιάζουν τον αστυνομικό. Γυρνάμε δεκαετίες πίσω» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος κι αφουγκραζόμενος τις κοινωνικές αντιδράσεις, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Για να τελειώνουμε, ο αστυνομικός υπερασπίζεται, στέκεται δίπλα στον πολίτη, δεν τον ξυλοκοπά. Αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον, τον συλλαμβάνουν και τελειώνει εκεί».

Τι υποστηρίζει η Αστυνομία

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, υπήρχαν 30 άτομα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης τα οποία τους επιτέθηκαν. Ωστόσο, από τα βίντεο που κυκλοφορούν, κανένα δεν δείχνει πολίτες να επιτίθενται στους αστυνομικούς. Αντιθέτως, τα όργανα της τάξης, με τα γκλοπ χτυπούσαν ανθρώπους που διαμαρτύρονταν για τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι βρέθηκε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για να κάνει ελέγχους λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού και πως υπήρχε η πληροφορία για συνωστισμό.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνει τη δική της εκδοχή για τα επεισόδια, ενώ ξεκαθαρίζει ότι για τα βίντεο που δείχνουν αστυνομική βία των πολιτών θα διεξαχθεί ΕΔΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021)  Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα.

«Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και βαράει στο ψαχνό»

«Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας ότι «η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

«Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «ενορχηστρωτή της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Είμαστε στον πέμπτο μήνα ενός απολύτως αποτυχημένου και ατελείωτου lockdown. Τα νοσοκομεία αφημένα εδώ και μήνες δίχως ενισχύσεις, ασφυκτιούν και πάλι. Οι νεκροί σκαρφάλωσαν ξανά στους πενήντα ημερησίως. Η οικονομία έχει διαλυθεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και μήνες σε απόγνωση, μόνο χρέη ξεπληρώνουν και δάνεια. Και οι εργαζόμενοι επιβιώνουν με ελάχιστα και αγωνιούν για το αύριο.

»Την ίδια στιγμή οι πολίτες, που επιβάλλεται να στοιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία, στο Μετρό και στους χώρους δουλειάς, απαγορεύεται αυστηρά να έχουν έστω και μια μικρή ανάσα.

»Έναν περίπατο το απόγευμα της Κυριακής. Μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα. Ακόμη και μέχρι την πλατεία της γειτονιάς. Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

»Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό.

»Χτυπημένοι νέοι και νέες, τρομοκρατημένοι γονείς και παιδιά μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας. Και το βράδυ ψέματα, για όσα συνέβησαν, στα δελτία ειδήσεων.

»Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

Έκκληση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ για κοινή δράση

Έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για κοινή δράση με στόχο την προστασία της δημοκρατίας και των πολιτών, απευθύνει με δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«Μπροστά στην κλιμάκωση της κρατικής καταστολής που πλέον απειλεί τη Δημοκρατία και αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες από τους πραιτοριανούς των κ.κ. Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, το ΜέΡΑ25 καλεί το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή δράση προστασίας της Δημοκρατίας και των πολιτών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι, σε μια τόσο κρίσιμη καμπή, αδυνατούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας».

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet