Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για απόρους
Κοινωνία

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για απόρους

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου από τον Σεπτέμβριο του 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πρόκειται, όπως δήλωσε ο υφυπουργός, για έναν μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε δύο δήμους της χώρας και θα απευθύνεται σε άτομα που ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί το 2015 από δημοτικό σε εθνικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα προβλέπει τις κάτωθι παροχές:

  • Το εισοδηματικό όριο για να λάβει κανείς το εγγυημένο εισόδημα θα είναι τα 4.800 ευρώ.
  • Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα φτάνει τα 400 ευρώ.
  • Για τους δικαιούχους θα υπάρξουν και άλλες παροχές όπως: προγράμματα ένταξης στην εργασία, κοινωνικό τιμολόγιο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Καθιερώνεται «κοινωνική επιταγή» που θα ενσωματώνει δικαίωμα αγοράς υπηρεσιών ή αγαθών.
  • Συστήνεται πανελλαδικό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης.
  • Θα δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής εθελοντικών υπηρεσιών σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε φοιτητές ή σπουδαστές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα.
Δικαιούχοι
  1. Άνεργοι χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος και με ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούνται 200-230 ευρώ τον μήνα, θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγησης επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχής σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης.
  2. Έγγαμοι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ και με ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούνται 300 ευρώ τον μήνα (230 ευρώ ο ίδιος ο συνταξιούχος και 70 ευρώ η σύζυγός του), θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγησης επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχής σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, όπως προγράμματα σίτισης.
  3. Έγγαμοι άνεργοι με δύο παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ χωρίς περιουσιακά στοιχεία και ανασφάλιστοι θα δικαιούνται 400 ευρώ τον μήνα (230 ευρώ ο ίδιος ο άνεργος, 70 ευρώ η σύζυγός του και από 50 ευρώ το κάθε παιδί). Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, συμμετοχής σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet