ΕΜΑΚ και δύτες αναζητούν τους αγνοούμενους στην Εύβοια
Κοινωνία

ΕΜΑΚ και δύτες αναζητούν τους αγνοούμενους στην Εύβοια

Ισχυρές δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ, αλλά και 3 δύτες που έχουν φτάσει στην περιοχή από την Αθήνα, προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία πιθανά να βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι που αναζητούνται στην Εύβοια. Την ίδια στιγμή η ισχυρή βροχόπτωση συνεχίζεται για 2 ώρες, περίπου, παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα υπήρξε μια ύφεση που δεν κράτησε παραπάνω από μία ώρα.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την κεντρική προς τη Βόρεια Εύβοια, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα καλύπτουν μέχρι αυτή την ώρα με ισχυρή βροχόπτωση όλη τη Βόρεια Εύβοια.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλειστοί για αύριο Δευτέρα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τους.

Με την ίδια ένταση πέφτει η βροχή και στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας αλλά, ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που συγκεντρώθηκαν εκεί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ύφεση των καιρικών συνθηκών για να αντλήσουν νερά από διάφορα επικίνδυνα σημεία και από σπίτια και καταστήματα. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι κλήσεις στην Πυροσβεστική έχουν ξεπεράσει τις 80 για αντλήσεις υδάτων.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις όμως έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του Νομού της Φθιώτιδας, με συνέπεια δεκάδες στρέμματα, ακόμη και στο κέντρο του Νομού, να φουσκώνουν συνεχώς και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ακόμα και στην περιοχή της Λαμίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Θύμιο Καραΐσκο, «αν οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν με την ίδια ένταση όλη τη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν από όλον τον Νομό είναι ότι τα ρέματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πόδι και ελέγχουν την κατάσταση για να παρέμβουμε όπου είναι δυνατόν».

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Βοιωτίας, οι οποίες παρατηρούν συνεχώς τους χειμάρρους να φουσκώνουν, ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Κλήσεις στην Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα περισσότερες από 1.800 κλήσεις από όλη τη χώρα, για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.

Ειδικότερα, έχει δεχθεί, έως αυτή την ώρα, από τον Νομό Αττικής 286 κλήσεις, Ευβοίας 165, Αργολίδας 150, Κορινθίας 960, Λακωνίας 60, Μεσσηνίας 102, Φθιώτιδας 57 και Μαγνησίας 4.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνολικά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 182 άτομα.

Μαντούδι

Η πρόσβαση στο Μαντούδι έχει κοπεί και από το Δαφνούσι και από το Προκόπι, καθώς τα νερά του ποταμού Κηρέα φούσκωσαν και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Σύμφωνα με τo Star Κεντρικής Ελλάδας, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η βροχή εξακολουθεί να είναι έντονη.

Στο Μαντούδι κατάφερε να φτάσει μόνο η πυροσβεστική, με ένα ερπυστριοφόρο όχημα.

Το πέρασμα του κυκλώνα προκάλεσε πλημμύρες στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία, ενώ υπήρχαν αναφορές για εγκλωβισμένους στην Φθιώτιδα.

Καλαμάτα

Το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτα πλημμύρισε, ενώ ποτάμια έγιναν οι δρόμοι στην Αργολίδα.

Βαρύ ήταν το χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα στην ακτογραμμή της Καλαμάτας.

Ο «Ζορμπάς» προκάλεσε μεγάλες σε ζημιές σε επιχειρήσεις, αλλά και σε υποδομές, ενώ ο απολογισμός ξεκινά σήμερα Κυριακή, οπότε και σταδιακά θα αρχίσουν να εξομαλύνονται οι καιρικές συνθήκες στη Νότια Πελοπόννησο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας δέχθηκε συνολικά 75 κλήσεις πολιτών για παροχή βοήθειας και επενέβη σε 50 περιστατικά.

Αναλυτικά οι πυροσβέστες επενέβησαν σε 41 περιστατικά για κοπή δένδρων και κλαδιών, σε 4 για αφαίρεση αντικειμένων, σε 1 για άντληση υδάτων, σε 1 πυρκαγιά και σε ακόμα 3 περιπτώσεις, ενώ 25 περιστατικά διαβιβάστηκαν σε άλλους φορείς λόγω αρμοδιότητας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΤΑ).

Αργολίδα

Τα κύματα «κατάπιαν» παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, με αποτέλεσμα να γίνουν μεγάλες ζημιές στις υποδομές παραλιακών καταστημάτων.

Η θάλασσα σε κάποια σημεία είχε φτάσει μέχρι τον παραλιακό δρόμο την ώρα που η περιοχή βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα «Ζορμπά».

Τα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στην πόλη του Άργους αποδόθηκαν στην υπερχείλιση του ποταμού Ξεριά.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σε δηλώσεις του στον «Σκάι 100.3 FM» ενημέρωσε ότι κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Νομοί Αργολίδας και Κορινθίας.

Κορινθία

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε και στον Νομό Κορινθίας το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από την επέλαση του κυκλώνα «Ζορμπά» .

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, Ηλίας Ανδρικόπουλος, στο korinthostv.gr «έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια όχι μόνο στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στις περιοχές Μελίσσι, Καμάρι, Λουτρό, Ρίζα και γενικά σε όλο το παραλιακό μέτωπο». Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «εξ αιτίας των βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και στις υποδομές».

Στο μεταξύ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και αναμένεται η ενίσχυση των δυνάμεων.

Η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει δεκάδες προβλήματα και στον Δήμο Βέλου – Βόχας.

Έχουν επιστρατευτεί πάνω από 10 μηχανήματα από τον Δήμο Βέλου Βόχας, τα οποία έχουν προωθηθεί σε κομβικά σημεία.

Φθιώτιδα

Θύμα του «Ζορμπά» είναι ο Θεολόγος του Δήμου Λοκρών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες έπεσε πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής.

Περιουσίες πλημμύρισαν, σπίτια και καταστήματα γέμισαν νερό και οι πυροσβέστες δεν προλάβαιναν να κάνουν αντλήσεις.

Μάλιστα, μετά από εντολή του διοικητή της Π.Υ. στη Στερεά, Νίκου Σπαή, η δύναμη των πυροσβεστών της Αταλάντης ενισχύθηκε με οχήματα και πυροσβέστες από την Π.Υ. Λαμίας.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι, ζητούσαν βοήθεια. «Τέτοια κατάσταση δεν έχουμε ζήσει ξανά», έλεγαν βλέποντας και τα αυτοκίνητά τους σκεπασμένα από νερό. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφέρουν μία γυναίκα με το παιδί της, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έσβησε μέσα στο νερό.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του ζευγαριού που είχε χαθεί από στο όρος Χλωμό στον Δήμο Λοκρών. Πρόκειται για υπηκόους Αμερικής που είχαν βρεθεί με το αυτοκίνητό τους σε ερημική περιοχή και στη συνέχεια έχασαν τον προσανατολισμό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν επιστρέψουν στον κεντρικό δρόμο. Το ζευγάρι ζήτησε βοήθεια μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και αμέσως σε αστυνομία και πυροσβεστική σήμανε συναγερμός. Πυροσβέστες του Π.Κ. Αταλάντης με επικεφαλής τον διοικητή τους Άρη Μπεκιάρη, μετά από περίπου 5 ώρες ερευνών, κατάφεραν να τους εντοπίσουν καλά στην υγεία τους, δίνοντας τέλος στην περιπέτειά τους

Εύβοια

Στο Μαντούδι, τα ξημερώματα της Κυριακής, τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους, καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στον χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρισαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Στις 4 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι είδαν ένα αυτοκίνητο να το παρασέρνει ο χείμαρρος και μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έφταναν στις αρχές, μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν δύο άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί άρχισαν τις αναζητήσεις. Ωστόσο, γύρω στις 6 τα ξημερώματα παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα ένας αλλοδαπός, ο οποίος μάλιστα όπως σημείωσε «πρόλαβε να περάσει με το αυτοκίνητό του τον συγκεκριμένο χείμαρρο χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θανάση Καρακάντζα, «το πρόβλημα εντοπίζεται στον άξονα Αγία Άννα – Προκόπι – Μαντούδι και περνά απέναντι σε Μαλεσίνα και Θεολόγο». Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη περιοχή των Ψαχνών και τις Λίμνης που είχαμε φωτιές».

Υπογράμμισε επίσης ότι «αν δεν είχαμε προλάβει να κόψουμε την κυκλοφορία των Ι.Χ. στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα, καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους».

Πηγές: tvstar.gr, eleftheriaonline.gr, messinialive.gr, anagnostis.org, tharrosnews.gr, eviazoom.gr, argolikeseidhseis.gr, peloponnisosnews.gr, eviazoom.gr, korinthostv.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet