Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν χωριά
Κοινωνία

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν χωριά

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα οι καπνοί να έχουν φτάσει μέχρι την Αττική.

Η πυρκαγιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής, και η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική. Ο καπνός και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνει το έργο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που δεν μπορούν να πλησιάσουν πολύ κοντά στις εστίες. Παρ’ όλα αυτά οι πιλότοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το έργο τους.

EURONEWS Ανεξέλεγκτη φωτιά στην Εύβοια – Ετοιμότητα για εκκενώσεις – Επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα

Καθ’ οδόν για τα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πετάει με ελικόπτερο μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το ελικόπτερο θα προσγειωθεί σε λίγο στο δημοτικό γήπεδο Ψαχνών και το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Από το πρωί μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Forecast Weather Greece: Δύσκολη κατάσταση στην Εύβοια

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης από όλες τις υπηρεσίες στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από όμορες περιφέρειες ενώ σε εξέλιξη είναι κινητοποίηση για περαιτέρω μεταφορά δυνάμεων από άλλες περιοχές. Αναλυτικά, έχουν κινητοποιηθεί 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερο και ένα ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, οκτώ  μηχανήματα έργου καθώς και δέκα υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Την ίδια ώρα, δύο χωριά εκκενώνονται, για προληπτικούς λόγους. Όπως έγινε γνωστό με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθεόπουλου, για προληπτικούς λόγους, εκκενώνονται τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, προς το μέρος των οποίων κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατάσταση.

Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν προληπτικά τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν υπέστη ζημιές από τις φλόγες.

Σε δηλώσεις του το πρωί ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα, Βαγγέλης Παληός, ανέφερε πως «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή, ιδιαίτερα δύσβατη, την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας και νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φ. Σπανός, που συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης, ανέφερε πως «από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη, αλλά η εξέλιξη της πυρκαγιάς εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους».

«Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» είπε. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο»

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην περιοχή και κλιμάκιο του Εγκληματολογικού της Πυροσβεστικής, το οποίο ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο λόγω της ώρας που ξέσπασε η φωτιά όσο και λόγω του σημείου από όπου ξεκίνησε.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet