ΕΝΦΙΑ: Προσπάθεια να μαζευτούν τα… ασυμμάζευτα
Κοινωνία

ΕΝΦΙΑ: Προσπάθεια να μαζευτούν τα… ασυμμάζευτα

Τις διατάξεις του ΕΝΦΙΑ που ορίζουν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα εκτός του αντικειμενικού συστήματος βάζει στο «μικροσκόπιο» η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις για το ύψος του φόρου.

Τις αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή. Ο Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε: «Για 4.000 οικισμούς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες και βρέθηκε μία φόρμουλα για το πώς θα βρεθεί η αντικειμενική αξία. Αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε και μάλιστα σύντομα. Αυτό, λοιπόν, δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι ακριβώς επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη».

Μιλώντας για τους οικισμούς για τους οποίους δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, ο κ. Χαρδούβελης φωτογράφισε δύο διατάξεις του νόμου του ΕΝΦΙΑ που ορίζουν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει:

«Κτίσµατα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισµού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιµή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτήρια της υποπαραγράφου γ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της Δηµοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στη Δηµοτική Ενότητα, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης του οικείου Δήµου και, αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στον Δήµο, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Όσον αφορά στα οικόπεδα, ο νόμος ορίζει:

«Αν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία δεν έχουν καθοριστεί µε τις αποφάσεις που προβλέπονται στο προηγούµενο εδάφιο, συντελεστής οικοπέδου (Σ.Οικ.), συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαµβάνονται οι χαµηλότεροι Σ.Οικ., συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και Σ.Α.Ο. της ζώνης µε τη χαµηλότερη τιµή ζώνης της οικείας Δηµοτικής Ενότητας, όπως ορίζονται κάθε φορά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών που εκδίδονται κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν.1249/1982. Αν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιες ζώνες και τέτοιοι συντελεστές στη Δηµοτική Ενότητα, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές του οικείου Δήµου, και, αν δεν έχουν καθοριστεί ούτε στον Δήµο, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Αυτός ο «δανεισμός» αντικειμενικής αξίας από τον δήμο ήταν που προκάλεσε και τον πολλαπλασιασμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων. Και η συγκεκριμένη διάταξη είναι αυτή που θα τροποποιηθεί σύμφωνα και με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία ο τρόπος υπολογισμού των ακινήτων στους 4.000 οικισμούς στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Χαρδούβελης, θα γίνεται με βάση τις τιμές που ίσχυσαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ το 2013.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet