Εορτασμοί σε όλη τη χώρα για τα Θεοφάνεια
Κοινωνία

Εορτασμοί σε όλη τη χώρα για τα Θεοφάνεια

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα. Μικροί και μεγάλοι έπεσαν σε παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, ενώ η πολιτική ηγεσία έδωσε το «παρών» στις τελετές Αγιασμού των Υδάτων.

Πειραιάς

Στον Πειραιά βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από την Όλγα Γεροβασίλη και την αξιωματική αντιπολίτευση από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά

Παρούσα και η Φώφη Γεννηματά, ο Βασίλης Λεβέντης και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης.

Πριν την τελετή Αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον ναό της Αγίας Τριάδος και ακολούθως λιτανεία της εικόνας της Βαπτίσεως του Θεανθρώπου έως το σημείο της εξέδρας, εμπρός από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Άνδρες των ΟΥΚ βούτηξαν στο λιμάνι του Πειραιά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό

Άνδρες των ΟΥΚ βούτηξαν στα νερά του Πειραιά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Οι επίλεκτοι των Υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αυτοί που όπως κάθε χρόνο τίμησαν την παράδοση και χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους, πολιτικούς και πολίτες.

Θεσσαλονίκη

Ένας 28χρονος αστυνομικός έπιασε τον Τίμιο Σταυρό κατά τον αγιασμό των υδάτων στον Θερμαϊκό κόλπο.

Αγιασμός των υδάτων στον Θερμαϊκό Κόλπο στη Θεσσαλονίκη

O νεαρός εργάζεται στην Αθήνα και η καταγωγή του είναι από τη Θεσσαλονίκη. «Είναι ευλογία Θεού. Μαζί με όλα τα παιδιά που βουτήξαμε τον έπιασα, δεν τον έπιασα μόνον εγώ. Όλοι βουτήξαμε, όλοι κρυώσαμε!», δήλωσε.

Καστοριά

Εκατοντάδες Καστοριανοί, αλλά και πολλοί επισκέπτες που βρίσκονται στην πόλη εκμεταλ

λευόμενοι τις καλές καιρικές συνθήκες παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Αγιασμός των υδάτων στην Καστοριά

Ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ μόλις έψαλλε το «εν Ιορδάνη» επτά τολμηροί κολυμβητές αψηφώντας το κρύο «έπεσαν» στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό. Ο νεαρός Θόδωρος Καλογιάννης που έπιασε τον Σταυρό αφιέρωσε την πράξη του σε φιλικό του πρόσωπο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

 

Στη Φλώρινα ο αγιασμός των υδάτων έγινε από τον μητροπολίτη Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητο, στα νερά του γραφικού Σακουλέβα όπου δέκα τολμηροί Ρομά κράτησαν την παράδοση και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού για να πιάσουν τον Σταυρό.

Στην Κοζάνη ο αγιασμός των υδάτων έγινε στην λίμνη Πολυφύτου από τον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, Παύλο, όπου οκτώ νεαροί βούτηξαν στα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό.

Στον Δήμο Βοΐου ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστη, Παύλος, έριξε τον Σταυρό από το γεφύρι του Ανθοχωρίου που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια της δυτικής Μακεδονίας.

Πάτρα
Αγιασμός των υδάτων στην Πάτρα

Δεκάδες Πατρινοί έπεσαν σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 στα νερά του βορείου λιμανιού της πόλης, για να πιάσουν τον Σταυρό, κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων.

Περισσότεροι από 50 Πατρινοί αψήφησαν τα παγωμένα νερά και μόλις ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, έριξε τον Σταυρό στην θάλασσα από ελλιμενισμένο φέριμποτ, βούτηξαν στη θάλασσα από τον κεντρικό λιμενοβραχίονα.

Τελικά, τον Σταυρό κατάφερε να τον πιάσει ο 20χρονος Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος τον παρέδωσε στον μητροπολίτη.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης έκανε δώρο στον νεαρό ένα σταυρό και όπως δήλωσε στην συνέχεια, «αν σταθούμε στην πίστη μας και στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, τότε θα βγούμε από τις κρίσεις και θα προχωρήσουμε νικητές».

Σε δηλώσεις του ο 20χρονος Βασίλης Κοσμάς είπε πως «είναι ευλογία που κατάφερα να πιάσω τον Σταυρό και εύχομαι στον κάθε άνθρωπο να βρει τον δρόμο του».

Χανιά

Με λαμπρότητα και σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό γιορτάστηκαν στα Χανιά τα Άγια Θεοφάνεια.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν το παλιό λιμάνι της πόλης όπου έγινε η καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων. Τον σταυρό πέταξε στα νερά του λιμανιού ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός, ενώ 22 πολίτες ήταν αυτοί που βούτηξαν για να λάβουν την ευλογία του. Τρεις από αυτούς ο Δημήτρης Χαριγιάννης που βούτηξε για 22η χρονιά, ο Μαρκέλλος Αξιώτης και ο Δημήτρης Μαραγκουδάκης κατάφεραν να πιάσουν τον Σταυρό ευχόμενοι υγεία και φώτιση και ευτυχία για όλο τον κόσμο.

Η εικόνα στο παλιό λιμάνι των Χανίων ήταν εντυπωσιακή. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την περιοχή, ενώ την ώρα του αγιασμού ηχούσαν οι σειρήνες δεκάδων σκαφών που βρισκόταν στο σημείο.

Η τελετή έγινε υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στρατιωτικό άγημα των τριών όπλων των Ενόπλων δυνάμεων απέδιδε τιμές.

«Να φωτίσει το Άγιο Πνεύμα όλους μας, να δουλέψομε για το καλό του τόπου», ήταν η ευχή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, ενώ ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας επισήμανε: «Εύχομαι η φώτιση του Αγίου Πνεύματος να βοηθήσει όλους μας για να υπηρετήσουμε τους πολίτες με δημιουργικό τρόπο».

Στην τελετή αγιασμού των υδάτων το «παρών» έδωσε το σύνολο των τοπικών αρχών.

Τελετή Αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε ακόμα στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης της πόλης των Χανίων, και σε πολλά λιμάνια της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην Αγία Μαρίνα Χανίων ο ιερέας κατά την διάρκεια του αγιασμού των υδάτων απελευθέρωσε στον ουρανό λευκά περιστέρια, σύμβολο ειρήνης, ενώ την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κάνοντας και τις καθιερωμένες τους βουτιές στη θάλασσα έκοψαν οι χειμερινοί κολυμβητές στις παραλίες Καλαμάκι και Άγιοι Απόστολοι.

Ιωάννινα

Στη Λίμνη Παμβώτιδα, στα ποτάμια αλλά και στη θάλασσα, τελέστηκε στις 11 το πρωί με επισημότητα, ο αγιασμός των υδάτων στην Ήπειρο, παρουσία πλήθους κόσμου.

Αγιασμός των υδάτων στη λίμνη Ιωαννίνων

Στα Ιωάννινα, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού η ρίψη του Σταυρού έγινε στην γραφική Λίμνη Παμβώτιδα, Γιαννιώτες και επισκέπτες παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων, ενώ τολμηροί κολυμβητές, 17 άνδρες και μια γυναίκα, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.

 

Με ιδιαίτερο συμβολισμό, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε πριν από 3 χρόνια, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Ευχή και ελπίδα όλων, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε από την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστύλωση του γεφυριού.

Στο πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στον Ζαγορίτικο ποταμό, με τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στην θρησκευτική τελετή.

Στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας, ο αγιασμός τελέστηκε με κάθε επισημότητα και νεαροί κολυμβητές βούτηξαν στην παγωμένη θάλασσα, για να πιάσουν τον Σταυρό. Παρά το τσουχτερό κρύο τέσσερις νεαροί μπήκαν στα παγωμένα νερά του μυθικού Αχέροντα στη Γλυκή Παραμυθιάς. Οι κάτοικοι του χωριού μάλιστα, είχαν ανάψει μάλιστα και φωτιά στην όχθη του ποταμού, για να ζεσταθούν.

Στην Άρτα ο αγιασμός των υδάτων έγινε στο ιστορικό πέτρινο γεφύρι. Μετά τη θεία λειτουργία, ακολούθησε πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μάξιμου Γραικού προς το γεφύρι και η κατάδυση του Σταυρού στα νερά του Άρχαθου ποταμού.

Εκεί όπου συνορεύουν η Άρτα με την Καρδίτσα, στον ορεινό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στα απομεινάρια της πέτρινης γέφυρας Κοράκου. Ο Δήμος μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει: «Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του Δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών Άρτας και Καρδίτσας, αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πρότασή μας και ευχή όλων, ο αγιασμός να γίνεται από κοινού με τον Δήμο Αργιθέας, ως ένδειξη ομόνοιας, φιλίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών. Μεγαλύτερη ευχή όλων μας, να αναστηλωθεί γρήγορα η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου και να γίνεται εκεί ο αγιασμός αυτός».

Πηγή: reader.gr

Πηγή φωτογραφιών: neaflorina, fouit, kozan.gr, dete, haniotika-nea, epirus-tv

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet