Επί… ποδός η Τροχαία για έξοδο με επιστροφή
Κοινωνία

Επί… ποδός η Τροχαία για έξοδο με επιστροφή

Επί ποδός βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης η ΕΛ.ΑΣ. για την ομαλή αναχώρηση των εκδρομέων των Χριστουγέννων. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας θα διατεθεί σταδιακά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, με ενίσχυση και από άλλες υπηρεσίες και παράλληλα θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό (ραντάρ ταχύτητας, αλκοολόμετρα κ.λπ.).

«Τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση των επικινδύνων παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κ.λπ.)» σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέτρα της Τροχαίας

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει περιλαμβάνει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους , σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

Επιπλέον θα ληφθούν αυξημένα μέτρα στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.) και σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Επιπροσθέτως και φέτος θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Το μέτρο θα εφαρμοστεί την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου και την επόμενη Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014, για το ρεύμα εξόδου και από 16:00 έως 21:00 ώρας σε τμήματα της Νέας Εθνικής Οδού και της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών και στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Συμβουλές για τους οδηγούς

Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους οδηγούς πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων και να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

Ακόμη τους συμβουλεύει να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν, να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων, να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.) και να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

Μέτρα και στα λιμάνια

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη εξέδωσε οδηγίες προς τις Λιμενικές Αρχές «για εντατικοποίηση των διενεργούμενων ελέγχων και περιπολιών αστυνόμευσης στους χώρους ευθύνης τους, λόγω της αναμενόμενης αυξημένης διακίνησης επιβατών και οχημάτων από τους λιμένες της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τομείς:

α) ασφάλειας, ενδιαίτησης, υγιεινής και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος των δρομολογημένων επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων

β) αστυνόμευσης, τάξης και τροχονομίας για την ομαλή διακίνηση επιβατών, οχημάτων, αγαθών

γ) αγορανομίας και παραεμπορίου για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας και διαφυγής δασμών, καθώς και ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά, τόσο στα λιμάνια, όσο και εν πλω από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και από κλιμάκια στελεχών αρμοδίων υπηρεσιών του Λιμενικού που έχουν συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet