Ετήσιο κόστος 1 δισ. ευρώ από εργατικά ατυχήματα
Κοινωνία

Ετήσιο κόστος 1 δισ. ευρώ από εργατικά ατυχήματα

Το άμεσο κόστος των εργατικών ατυχημάτων, χωρίς να υπολογίζονται δαπάνες περίθαλψης και επιδόματα μόνιμης ανικανότητας, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16 Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Πολιτικές για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στο μέλλον», στο Ζάππειο.

Ο κ. Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, οι κινήσεις για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων μπορούν να αποφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, που ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 2,2 φορές πάνω από τους πόρους που διατέθηκαν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δηλαδή, εάν η πολιτεία και οι εργοδότες αφιερώσουν π.χ. 100 ευρώ σε ενέργειες πρόληψης κινδύνων και βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας, οι “επιστροφές” στην κοινωνία και η εξοικονόμηση κόστους λόγω αποτροπής ατυχημάτων και αύξησης της παραγωγικότητας ανέρχονται στα 220 ευρώ».

Με βάση στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εργασίας, οι εργαζόμενοι στην Ε.Ε. σε ποσοστό 24,2% πιστεύουν ότι η υγεία και η ασφάλειά τους βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της εργασίας τους, ενώ σε ποσοστό 25% δήλωσαν ότι η εργασία είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην υγεία τους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους λόγω ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία και πάνω από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ατύχημα στην εργασία τους με αποτέλεσμα την απουσία τους από αυτήν πάνω από τρεις ημέρες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet