Ε.Ε.: Φυλετικές διακρίσεις και στους μισθούς
Κοινωνία

Ε.Ε.: Φυλετικές διακρίσεις και στους μισθούς

Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται κατά μέσο όρο περίπου 60 ώρες την εβδομάδα ωστόσο πληρώνονται για πολύ λιγότερες καθώς οι 26 από τις 60 αυτές ώρες αφορούν σε μη αμειβόμενη εργασία, σύμφωνα με την πρόεδρο της ομάδας διοίκησης του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), Λιάνα Γούτα.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της στο 6ο διεθνές συνέδριο του φορέα, με τίτλο «Women on Leadership, twenty four seven», οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών για την ίδια τη γυναίκα, την οικογένεια και τον κοινωνικό της περίγυρο ήταν καταιγιστικές.

Με τις μεγάλες αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών και τη συμμετοχή της πλέον στην οικονομία, μια νέα ισορροπία έπρεπε να βρεθεί. «Αν το ερώτημα είναι “αν έχει βρεθεί”, η απάντηση φοβάμαι πως είναι “όχι ακόμα”» είπε η κ. Λ. Γούτα.

Η ίδια υποστήριξε ότι όταν αναφερόμαστε στον κανόνα, στον μέσο όρο εξακολουθεί να υφίσταται «το χάσμα στις ίσες ευκαιρίες ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στην ηγεσία και τις υψηλές θέσεις ευθύνης».

Έρευνα

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα, που είχε διενεργηθεί πρόσφατα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, για λογαριασμό του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας, στις μεγάλες επιχειρήσεις των χωρών μελών της Ευρώπης των 27, τις θέσεις διευθυνόντων συμβούλων, στη συντριπτική πλειοψηφία, κατέχουν άνδρες (ποσοστό 97,6%), ενώ στις συνθέσεις των διοικητικών συμβουλίων μόνο το 8,9% των μελών είναι γυναίκες.

Αυτό παρ΄ ότι, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί το 2012 από στελέχη του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι επιχειρήσεις με συμμετοχή γυναικών στις εκτελεστικές επιτροπές φαίνεται πως έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από τις αμιγώς ανδροκρατούμενες.

Η έρευνα της McKinsey, που αφορούσε το διάστημα 2007-2009, έδειξε ότι οι επιχειρήσεις με μεικτές (ως προς τη συμμετοχή των δύο φύλων) εκτελεστικές επιτροπές παρουσίασαν απόδοση ίδιων κεφαλαίων (ROE-Return on Equity) μεγαλύτερη κατά 41%, σε σχέση με τις αμιγώς ανδροκρατούμενες και μέσο περιθώριο λειτουργικού κέρδους (average EBIT margin) υψηλότερο κατά 56%.

Πηγή: ΑΜΠΕ/ bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet