Ζάκυνθος: Τέσσερις ενεργές εστίες φωτιάς
Κοινωνία

Ζάκυνθος: Τέσσερις ενεργές εστίες φωτιάς

Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στο νησί της Ζακύνθου, με τέσσερις εστίες φωτιάς να είναι ενεργές αργά το βράδυ του Σαββάτου σε Κοιλιωμένο, Βραχίονα και Βολίμες.

Μετά την πυρκαγιά στο όρος Βραχίονας, η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Παρασκευής και την πυρκαγιά σε δασική έκταση στο χωριό Κοιλιωμένος, η οποία κατευθύνεται στο χωριό Αγαλάς, δύο νέες εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση κοντά στο χωριό των Βολιμών, στις περιοχές Ελιές και Αστέρι.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Ζακύνθου, η δύναμη των πυροσβεστών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νησί ξεπερνά τα 120 άτομα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στην περιοχή του Κοιλιωμένου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν καεί στάβλοι με ζώα και αγροτικές καλλιέργειες, ωστόσο δεν κινδυνεύουν κατοικίες.

Σε ό,τι αφορά στη φωτιά στο όρος Βραχίονας, εκτιμάται ότι έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα δάσους, με την εστία να αναζωπυρώνεται, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Με το πρώτο φως του ηλίου, αναμένονταν στο νησί πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, τo μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου EOS mini UAV SYSTEM βρίσκεται στη Ζάκυνθο και πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα παραμείνει και θα επιχειρεί σε 24ωρη βάση για τις επόμενες μέρες. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Οι πτήσεις μη στελεχωμένων αεροσκαφών του Π.Σ. και της ΕΛΑΣ έχουν ενταχθεί από φέτος, στα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την αντιπυρική περίοδο, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών.

Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά εκδληλώθηκε το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση και στην περιοχή Θεοδώριανα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ωστόσο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγες ώρες αργότερα.

Στο σημείο έσπευσαν 16 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν το απόγευμα 2 αεροσκάφη τύπου Canadair.

Σε ύφεση η φωτιά στο Κορωπί – Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Καμένα Βούρλα

Σε ύφεση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί του Σαββάτου σε δασική έκταση στη Βύλιζα Κορωπίου.

Η πυρκαγιά πέρασε από τις παρυφές του οικισμού καίγοντας χαμηλή βλάστηση, πίσω από το προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, ενώ αποχώρησαν τα τρία ελικόπτερα που έκαναν ρίψεις νερού μέχρι το μεσημέρι.

Στο σημείο παραμένουν όμως ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Συνολικά επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και 11 οχήματα των δήμων και της Περιφέρειας και 6 εθελοντικά.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στα σπίτια, δημιουργώντας πανικό στους κατοίκους, ενώ υπήρξε διακοπή του ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Καμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα αεροσκάφος Canadair και δύο PZL.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια.

Ρέθυμνο: Υπό έλεγχο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στους Αρμένους

Ένα νέο μέτωπο φωτιάς, αυτή τη φορά στους Αρμένους Ρεθύμνου, ξέσπασε αργά το μεσημέρι, έχοντας κάψει μέχρι στιγμής 5 στρέμματα γεωργικής έκτασης.

Δεν απειλούνται σπίτια και η πυροσβεστική δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή (τρία Πυροσβεστικά οχήματα με 8 πυροσβέστες) έχει καταφέρει να θέσει τη φωτιά σε μερικό έλεγχο.

Σχετικά με το μέτωπο στο Στόμιο της Ιεράπετρας, το οποίο καίει από τις πρώτες πρωινές ώρες, συνεχίζεται η προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Πηγή: naftemporiki.gr, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet