Ημιελεύθεροι κατάδικοι, αλλά με «βραχιολάκι»
Κοινωνία

Ημιελεύθεροι κατάδικοι, αλλά με «βραχιολάκι»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος σχετικά με την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων.

Η ανωτέρω κίνηση ήρθε ως αποτέλεσμα αιτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και αφορά στην ηλεκτρονική επιτήρηση και ημιελεύθερη διαβίωση τόσο υποδίκων όσο και καταδίκων. Πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά, αρχικά σε 250 κρατούμενους για τους επόμενους 18 μήνες.

Ο κρατούμενος θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή συστήματος γεω-εντοπισμού, η οποία περιέχει μικροτσίπ, που θα τοποθετείται στο πόδι του. Εάν για λόγους υγείας αυτό δεν είναι εφικτό, τότε το «βραχιολάκι» θα τοποθετείται στο χέρι του. Ο κρατούμενος θα υπογράφει δήλωση στην οποία, μεταξύ των άλλων, θα αναφέρεται ότι αποδέχεται να εισέρχονται στον τόπο κατοικίας που έχει δηλώσει μέλη του αρμόδιας ομάδας επιτήρησης και ότι υποχρεούται να μην καταστρέψει ή αφαιρέσει τονμηχανισμό επιτήρησης.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του» έχει κατατεθεί προς νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet