Η «ξανθιά» ηρωίνη από το Ιράν και το τριπλό χτύπημα στους εμπόρους ναρκωτικών
Κοινωνία

Η «ξανθιά» ηρωίνη από το Ιράν και το τριπλό χτύπημα στους εμπόρους ναρκωτικών

Τριπλό «χτύπημα» από την Ασφάλεια Αττικής στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 20 συλλήψεις, ενώ κατέσχεσε περί τα 45 κιλά ηρωίνης, 8 κιλά κοκαΐνης και 830 κιλά κάνναβης. Πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ το οικονομικό τους όφελος υπολογίζεται σε 3 έως 5 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν από το Ιράν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης σε πρωτογενή μορφή, με σκοπό τη νόθευση, επανατυποποίηση και διοχέτευσή της στην εγχώρια αγορά ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια των ερευνών προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν επίσης στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης.

Χθες, Μεγάλη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών οργανωμένη επιχείρηση, με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ, κλιμακίου αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και αστυνομικού σκύλου, σε περιοχές της Αττικής (Ίλιον, Ζωφριά, Κυψέλη, Δάφνη και Σεπόλια), κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν πέντε άτομα ηλικίας 28, 31, 31, 35 και 53 ετών. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης αποκαλύφθηκαν οι χώροι αποθήκευσης των ναρκωτικών (καβάτζες), καθώς και δύο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια νόθευσης, επανατυποποίησης και συσκευασίας ναρκωτικών ουσιών.

Από την ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ποσότητα ηρωίνης βάρους 44 κιλών και 475 γραμμαρίων, 10 κιλά και 800 γραμμάρια σκόνης κατάλληλης για νόθευση ναρκωτικών ουσιών, χρηματικά ποσά, πιστόλι, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτα και κινητά τηλέφωνα. Τα προσδοκώμενα έσοδα της εγκληματικής οργάνωσης, υπολογιζόμενα από τις κατασχεθείσες και διακινηθείσες ποσότητες ναρκωτικών, υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση αδικήματα – της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ως συνεργοί δύο ακόμη αλλοδαποί, εκ των οποίων ο ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

Συγκεκριμένα, κεντρικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 53χρονος συλληφθείς, ο οποίος είχε αναλάβει την προμήθεια και εισαγωγή των ποσοτήτων ηρωίνης από το Ιράν και εν συνεχεία την περαιτέρω διακίνησή τους στη χώρα μας. Άμεσο συνεργάτη του, ως προς τον συντονισμό και την ανεύρεση προμηθευτών, την εισαγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών, είχε τον έγκλειστο στο κατάστημα κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είχαν αναλάβει επιμέρους ρόλους σχετικά με τη μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ηρωίνη υψηλής καθαρότητας, με την ονομασία «ξανθιά». Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ένα κιλό από τη συγκεκριμένη ηρωίνη μπορεί με νόθευση να «σπάσει» ακόμη και σε επτά κιλά, αυξάνοντας σε απίστευτα ύψη τα κέρδη του κυκλώματος. Μία άλλη λεπτομέρεια είναι ότι η ηρωίνη που εντοπίστηκε ήταν περιτυλιγμένη με καρμπόν, ώστε να μην εντοπίζεται από τις συσκευές ανίχνευσης και οι συσκευασίες είχαν στάμπα του Ιράν και την υδρόγειο. Τα μέλη της οργάνωσης μιλούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και με κωδικούς. Η ηρωίνη ήταν «φωτογραφία» ή «CD» ενώ για το μέγεθος της ποσότητας χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «μικρό» ή «μεγάλο».

«Μπλόκο» στα διόδια Ελευσίνας – Σχεδόν έναν τόνο κάνναβης κατέσχεσε η ΕΛ.ΑΣ.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας αξιοποίησαν σχετική πληροφόρηση και το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης έστησαν μπλόκο στον σταθμό διοδίων Ελευσίνας, περνώντας χειροπέδες σε έναν 46χρονο, ο οποίος μετέφερε με ΔΧΕ αυτοκίνητο 75 κιλά και 100 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης. Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη σε περιοχή της Αττικής, όπου συνελήφθη ένας 37χρονος υπήκοος Αλβανίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 732 κιλά και 660 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ενώ σε έρευνα που έγινε σε οικία σε περιοχή της Αττικής κατασχέθηκαν τα 7 κιλά και 435 γραμμάρια κοκαΐνης και περίπου 10 κιλά κάνναβη.

Επιπρόσθετα κατασχεθήκαν 540 ευρώ, το ΔΧΕ αυτοκίνητο, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και 6 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ενώ συνελήφθη ένας ακόμη αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης. Εκτιμάται ότι το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν θα ξεπερνούσε το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Τέλος, στην  τρίτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση – εμπορία κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε διάφορες περιοχές του Πειραιά (Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι) και στη Κόρινθο, συνελήφθησαν 15 άτομα, ηλικίας 20 έως 72 ετών, από τα οποία 13 μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται 2 ακόμη.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα υπόθαλψης, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά. Στο πλαίσιο πολύμηνης διερεύνησης της υπόθεσης και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, αστυνομικών εξακριβώσεων, διασταυρώσεων στοιχείων και εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψαν και εντοπίστηκαν τα μέλη της οργάνωσης, πιστοποιήθηκαν οι ρόλοι τους και αποκαλύφθηκαν χώροι αποθήκευσης ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet