Θέμα στο Reuters ο εορτασμός των Θεοφανίων παρουσία πιστών εν μέσω πανδημίας
Eurokinissi.gr
Κοινωνία

Θέμα στο Reuters ο εορτασμός των Θεοφανίων παρουσία πιστών εν μέσω πανδημίας

Άρθρο στο Reuters έγινε ο εορτασμός των Θεοφανίων παρουσία πιστών εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με το πρακτορείο να υπογραμμίζει τη διστακτικότητα της κυβέρνησης να εναντιωθεί στην εκκλησία.

Με τίτλο «Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας δώσει διαταγές»: Οι Έλληνες Χριστιανοί αψηφούν τους περιορισμούς του κορωνοϊού και παρίστανται στη λειτουργία των Θεοφανίων», ένα να άρθρο που ανέβηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πραγματεύεται το ζήτημα του εορτασμού των Θεοφανίων εν μέσω πανδημίας.

«Οι Χριστιανικές εκκλησίες πραγματοποίησαν λειτουργίες για τα Θεοφάνια, σε μία από τις πιο σημαντικές ημέρες της ορθοδοξίας, αψηφώντας τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, τα οποία έχουν απαγορεύσει δημόσιες συναθροίσεις, συμπεριλαμβανόμενων των θρησκευτικών λειτουργιών παρουσία πιστών», αναφέρει το άρθρο του Reuters και συνεχίζει:

«Παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις Αρχές της εκκλησίας ν’ αποτελέσει παράδειγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει στοιχήσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, οι πιστοί παρευρέθηκαν στη λειτουργία των Θεοφανίων παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και επιτρέπουν μόνο έναν μικρό αριθμό ανθρώπων εντός των ναών».

«Το κράτος δίνει εντολές για ένα πράγμα και η πίστη είναι κάτι άλλο», δήλωσε στο Reuters μία 38χρονη, η οποία ανέφερε ότι ονομάζεται Σταυρούλα. «Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας διατάξει τι να κάνουμε», προσέθεσε λίγο αφότου παρευρέθηκε στη λειτουργία των Θεοφανίων σε εκκλησία λίγο έξω από την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί είχαν διακριτική παρουσία έξω από τις εκκλησίες και ανέφεραν ότι δεν θα παρέμβουν ώστε να τελεστούν οι λειτουργίες χωρίς πιστούς και ότι θα χρησιμοποιήσει «ήπια» μέτρα προκειμένου να τους πείσει να μην συνωστίζονται εντός των ναών.

Όμως με μεγάλα πλήθη ανθρώπων να έχουν βρεθεί εκτός των ναών, ορισμένες εκκλησίες έκαναν παρακλήσεις μέσω μεγαφώνων στον κόσμο ν’ αποχωρήσει».

«Η συγκεκριμένη προσέγγιση υπογραμμίζει τη διστακτικότητα της συντηρητικής κυβέρνησης  του Κυριάκου Μητσοτάκη», συνεχίζει το άρθρο του Reuters, «να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ορθόδοξη εκκλησία, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κοινωνική ζωή της Ελλάδας».

Την Κυριακή, οι Αρχές παρέτειναν τα μέτρα για το lockdown, παίρνοντας πίσω την άδεια που είχαν δώσει για τον εορτασμό των Θεοφανίων με τήρηση με των μέτρων προστασίας και με παρουσία μέχρι 50 πιστών στους μητροπολιτικούς ναούς και 25 στους ενοριακούς ναούς.

Τη Δευτέρα, σε μία σπάνια διαφωνία τους, οι θρησκευτικές αρχές, που ως επί το πλείστον έχουν σεβαστεί τα μετρά περιορισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι δεν υπήρχε κάποια δικαιολογία για την απαγόρευση της λειτουργίας των Θεοφανίων.

Το δημοφιλές τελετουργικό, κατά την οποία κολυμβητές πέφτουν στη θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό που πετάει ο ιερέας, απαγορεύτηκε για φέτος. Ωστόσο σε βίντεο που έδειξε το Reuters TV από τον Πειραιά, ένας ιερέας ευλόγησε τα ύδατα με τον σταυρό, τον οποίο φίλησε ένας μικρός αριθμός πιστών, οι οποίοι όμως φορούσαν μάσκες.

«Εάν ένας ιερέας πάει μαζί μ’ έναν κληρικό να ευλογήσουν τα ύδατα χωρίς την παουσία ανθρώπων, ποιο θα είναι το πρόβλημα. Ποιο θα είναι το ζήτημα;», διερωτάται η πιστή Σουζάνα Μουστέλογλου.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τα Θεοφάνια είναι μία από τις πιο  σημαντικές θρησκευτικές εορτές, καθώς τιμάται η βάπτιση του Χριστού και η αποκάλυψη της Αγίας Τριάδας.

«Παρ’ όλο που η Ελλάδα είναι πιο επιτυχημένη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι υγειονομικές της υπηρεσίες, οι οποίες εξασθένησαν σημαντικά κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύονται ν’ ανταπεξέλθουν. Τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζει clusters της Covid-19 στη βόρεια Ελλάδα και στη δυτική Αττική, περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας την Αθήνα», καταλήγει το άρθρο του Reuters.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet