Θεοφάνεια στην… κατάψυξη
Κοινωνία

Θεοφάνεια στην… κατάψυξη

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Το βράδυ της Δευτέρας χιόνισε στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, προκαλώντας προβλήματα στους δρόμους.  Με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες ο εορτασμός των Θεοφανείων. Ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση από το βράδυ της Τετάρτης. Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός.

Χιονοπτώσεις, κατά τόπους ιδιαίτερα έντονες, σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας σε αρκετές περιοχές της χώρας και θα συνεχιστούν κατά περιόδους την Τρίτη, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης σταδιακά θα ασθενήσουν.

Την Τρίτη, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες κυρίως στη βόρεια και ανατολική Αττική. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα Βόρεια Προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα.

Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός θα σημειωθεί ιδιαιτέρα ισχυρός και κατά τόπους ολικός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από μείον 25 ως μείον 10 βαθμούς Κελσίου).

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου απαιτείται, να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα και να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.

Επίσης, όσοι πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Αναλυτική πρόγνωση

Την Τρίτη, στα ανατολικά και τα νότια θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις, και στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κατά τόπους ισχυρός.

Την Τετάρτη, στην ανατολική και νότια χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο.

Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων στις βορειότερες περιοχές από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Πέμπτη, στα ανατολικά και νότια θα παρατηρηθούν τοπικές νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη και θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως κατά τη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός κατά τόπους ισχυρός κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις την Παρασκευή. Την Παρασκευή και το Σάββατο, η  θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

Μέτρα για τους αστέγους

Άλλη μία θερμαινόμενη αίθουσα άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων από το ψύχος καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Έτσι, από τη Δευτέρα εκτός από τις δύο θερμαινόμενες αίθουσες που λειτουργούν στα γραφεία της δημοτικής κοινότητας στον Κολωνό (210-5157553) και στη Λέσχη Φιλίας στην Γκράβα, ανοίγει και τρίτη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας του Αγίου Παύλου, (Μαμούρη 22 κ Δύμης, Σταθμός Λαρίσσης, 210 – 8223946) δυναμικότητας έως και 20 ατόμων.

Στον Πειραιά ο Ξενώνας Αστέγων του δήμου Πειραιά «Η Ανακούφιση», δέχεται για φιλοξενία τους άστεγους της πόλης. Ο ξενώνας βρίσκεται στην Ομηρίδου Σκυλίτση 19 και το τηλέφωνο πληροφοριών 210-4133187.

Επίσης το Γυμναστήριο «Παναγιώτης Σαλπέας», θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα υποδέχεται τους άστεγους της πόλης, εφόσον έχουν καλυφθεί οι θέσεις στο Ξενώνα Αστέγων. Το Γυμναστήριο βρίσκεται στην Ακτή Ξαβερίου 1. Τηλέφωνο πληροφοριών 210-4282231 και 237.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet