Κομισιόν: Θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν και να βοηθήσουμε την Ελλάδα
Κοινωνία

Κομισιόν: Θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν και να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν επανέλαβε η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως προς αυτήν την κατεύθυνση η Κομισιόν καταβάλλει κάθε προσπάθεια.

Η ίδια είπε ότι θα υπάρξει συζήτηση για την προσφυγική κρίση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, Παρασκευή, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε ότι υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο.

Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε ότι ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.

Αβραμόπουλος: Να σταματήσει η αμφισβήτηση της Σένγκεν

«Το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν το «παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών», υπογραμμίζοντας επίσης ότι «κάποιοι αμφισβητούν τη Συνθήκη Σένγκεν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις».

«Έχουμε ρίξει τους τοίχους και τους φράχτες και διαπιστώνουμε τώρα ότι κάποιοι τους υψώνουν ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν «τις ευθύνες» τους.

«Υπάρχει μόνο το “εμείς” και το “μαζί” εδώ», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών «έχουμε καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να αφήσουμε πίσω όσα μας έχουν χωρίσει».

Τέλος, στη δήλωσή του σημείωσε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί μας, και εμείς δεν είμαστε μια Ευρώπη-φρούριο».

«Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν προστασία, και έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους την προσφέρουμε. Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet