Κορωνοϊός: Ανησυχίες για «αναζωπυρώσεις» – Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ανησυχίες για «αναζωπυρώσεις» – Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο ΕΟΔΥ και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ιδιωτική κλινική νεφροπαθών στο Περιστέρι. Όπως ανέφερε χθες (24/4) ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τρεις ασθενείς κατέληξαν ενώ ακόμη 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Το ζήτημα της διασποράς μας απασχολεί ιδιαίτερα, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθεί η διασπορά στον ευρύτερο πληθυσμό. Σε σχέση με τη δομή στα δυτικά προάστια  σημείωσε ότι από την εν εξελίξει διαδικασία ιχνηλάτησης, σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο «αναζωπύρωσης» της πανδημίας και προβληματισμός για τα επόμενα βήματα.

Αναφορικά με την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή, τακτική ενημέρωση ανέφερε ότι  τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό 39 ιατροί. Σε σχέση με τη δομή στα νότια προάστια, όλα τα τεστ προέκυψαν αρνητικά, συνεχίζονται όμως οι ιχνηλατήσεις

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και ευπαθείς ομάδες.

«Δυστυχώς, τρεις από τους συμπολίτες μας ασθενείς της κλινικής κατέληξαν, ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής. Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να μηδενιστεί οιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών και αρνητικών ασθενών», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, όλο το προσωπικό που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα εργαζόμενοι ή συνεργαζόμενοι με την κλινική είναι σε καραντίνα, σε κατ’ οίκον απομόνωση και παρακολουθείται η υγεία τους, ενώ έχουν απομακρυνθεί από την κλινική. Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέσα ατομικής προστασίας για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, διότι ακόμη και αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας.

Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ανέφερε, και θα γίνεται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ανά 2 με 3 ημέρες, ανάλογα με την ημέρα της αιμοκάθαρσης, ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε έγκαιρα σε κάποια περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού αποτελέσματος. Επίσης, δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για πρόοδο της νόσου.

«Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί και ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.  Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές νομίζω -ελπίζω να μην κάνω λάθος- δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας, είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή ακόμα περισσότερο, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού μας. Η αμέλεια, όπως μου είπε κάποιος σήμερα, δεν έχει κάποιο ιδεολογικό πρόσημο», 

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet