Κορωνοϊός – Γώγος: Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη φάση, δεν φτάνει μόνο η μάσκα
Κοινωνία

Κορωνοϊός – Γώγος: Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη φάση, δεν φτάνει μόνο η μάσκα

«Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις» δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι δεν φτάνει μόνο η χρήση μάσκας. 

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει» είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Στη συνέχεια ο κ. Γώγος είπε ότι δεν φτάνει μόνο το μέτρο της μάσκας. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας», σημείωσε. 

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σαν να κλεινόμαστε σπίτια μας», τόνισε ο κ. Γώγος. 

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», επεσήμανε.

Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου, αλλά τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις “κόκκινες” γραμμές», ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχίσει η αύξηση των κρουσμάτων, ο δείκτης R0 θα φτάσει στο 1.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Οτιδήποτε συμβεί αυτή τη στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας» είπε αναφερόμενος σε ασυμπτωματικούς φορείς. 

Για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε ότι επιθυμία όλων είναι να λειτουργήσουν πλήρως. Μπορεί να χρειαστεί οι μάσκες να γίνουν υποχρεωτικές και στα σχολεία ή να λειτουργούν με δύο τμήματα και αραίωση των τάξεων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet