Κορωνοϊός: Δέκα νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε 93χρονη στην Πάτρα
Eurokinissi
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Δέκα νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε 93χρονη στην Πάτρα

Στους 10 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς το βράδυ της Παρασκευής 21/3 έγινε γνωστό ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Είναι η πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η 93χρονη νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Προερχόταν από την Ηλεία, ως επαφή με τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους.

Νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει τρεις νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό στους εννέα, ενώ ανέφερε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανέρχονται σε 495.

Οδηγίες για τον κορονoϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.

Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Οδηγίες ΕΟΔΥ – Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα

Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Τα νοσοκομεία αναφοράς

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: Γ.Ν. Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. «Αττικόν», Αναπληρωματικό: Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο».

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας, Αναπληρωματικό: Γ.Ν. Λαμίας.

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων.

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

24ωρη τηλεφωνική γραμμή από τον ΕΟΔΥ

Σε λειτουργία τέθηκε από 7 Μαρτίου το τετραψήφιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό. Η τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Τι ορίζει ως κρούσμα ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τον ορισμό για το τι θεωρείται κρούσμα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ «ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί».

Τι πρέπει να κάνουν όσοι απομονώνονται στο σπίτι για 14 μέρες

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει οδηγίες σε όσους βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους επειδή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα του «COVID-19».

Στην ιστοσελίδα του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δίνει «οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet