Κορωνοϊός – Δραματική πρόβλεψη ΑΠΘ: Θα έχουμε πάνω από 700 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου
Κοινωνία

Κορωνοϊός – Δραματική πρόβλεψη ΑΠΘ: Θα έχουμε πάνω από 700 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου

Για 700-800 ημερήσια κρούσματα της Covid-19 κάνει λόγο το μαθηματικό μοντέλο του ΑΠΘ, από το τέλος Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, εφόσον δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μαθηματικού μοντέλου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αναμένεται δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

«Πριν από τη δραματική αύξηση, την οποία περιμένουμε από το τέλος Νοεμβρίου, θα υπάρξει μία σταθεροποίηση από 200-300 κρούσματα, γύρω στα 250-270, για ένα διάστημα δύο μηνών, μέχρι τέλος Οκτωβρίου» δήλωσε.

«Από τις αρχές Νοεμβρίου και λόγω της αλλαγής του καιρού, θα υπάρχει μικρή αύξηση πάνω από τα 300. Αλλά μετά από το τέλος του συγκεκριμένου μήνα και εάν δεν έχουν ληφθεί άλλα μέτρα, το μοντέλο προβλέπει πολύ σημαντική αύξηση, από 700-800 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί όμως γιατί η πολιτεία προφανέστατα θα πάρει και άλλα μέτρα, γι’ αυτό έχουν φτιαχτεί και αυτού του είδους τα υπολογιστικά εργαλεία, προκειμένου να δοθεί η πληροφορία νωρίς. Το κρίσιμο για όλες αυτές τις προβλέψεις είναι να τηρήσουμε τα μέτρα που μας ζητάει να πάρουμε η πολιτεία», δήλωσε αρχικά ο κύριο Σαρηγιάννης.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι το μοντέλο είχε προβλέψει και την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα.

«Από τις αρχές Ιουλίου είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι βλέπαμε μία πολύ μεγάλη έξαρση από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου, με μία περαιτέρω κλιμάκωση, που εμείς λέγαμε ότι κατά μέσο όρο θα έφθανε στα 260 κρούσματα στο τέλος του Αυγούστου. Αν κάνετε τους υπολογισμούς την τελευταία εβδομάδα χοντρικά είμαστε περίπου σε αυτόν τον αριθμό», σημείωσε.

Ακόμα τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα αφού δει ότι υπάρχει όντως η αύξηση που προβλέπουν τα μοντέλα στην πραγματικότητα, κάτι που της μειώνει τον χρόνο να δει τα μέτρα να αποδίδουν, δηλαδή «αν παρθούν τα μέτρα 10 ημέρες νωρίτερα γλιτώνεις μία πολύ αρνητική εξέλιξη, δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι μη γραμμικό και η διασπορά πολλαπλασιάζεται όσο περνάει ο χρόνος», είπε χαρακτηριστικά.

«Άρα όσο πιο γρήγορα παίρνουμε τα μέτρα τόσο καλύτερα είναι, αλλά αυτό ακριβώς είναι το νόημα του να τρέξει κανείς να προλάβει την πανδημία και όχι να την ακολουθεί», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet