Κορωνοϊός – Ν. Τζανάκης: Να ανοίξουν τα συνοικιακά μαγαζιά και μόνο τα Λύκεια
Eurokinissi.gr
Κοινωνία

Κορωνοϊός – Ν. Τζανάκης: Να ανοίξουν τα συνοικιακά μαγαζιά και μόνο τα Λύκεια

Το άνοιγμα των συνοικιακών καταστημάτων και μόνο των Λυκείων -ακόμα καλύτερα μόνο της Γ’ Λυκείου- προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Εν αναμονή των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, ο κ. Τζανάκης επισημαίνει ότι τα μέτρα για το λιανεμπόριο ειδικά πρέπει να είναι αποκεντρωμένα και όχι οριζόντια.

«Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεχτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην, αρχή σημαντικές, π.χ. τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο και όχι τα σούπερ μάρκετ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης. «Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 10 το βράδυ» σημείωσε.

Μιλώντας για τα σχολεία υπογράμμισε ότι «έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πανδημία» και καθώς «η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτηριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών, θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής καιστις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται. Θα έβλεπα την Γ’ Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία» υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «εάν τυχόν δεν εφαρμόζαμε τα μέτρα έστω με αυτή τη μειωμένη αποτελεσματικότητα, ενδεχομένως θα είχαμε πάνω από 4.000 ή 5.000 κρούσματα, με συνέπεια απρόβλεπτη πίεση στο ΕΣΥ. Τα μέτρα τηρήθηκαν σε ένα ποσοστό 60 έως 70%».

Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης

«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, θα έχουμε 2.000 με 2.200 κρούσματα έως τις 20 Απριλίου και από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να “παίζουμε” με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2.000. Στην αρχή μεταξύ 1.500 και 1.800. Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1.500 – 1.600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1.910 κρούσματα» υπενθύμισε ο καθηγητής.

«Η αποκλιμάκωση δεν είναι οξυκόρυφη όπως η γωνία ενός τριγώνου. Είναι μια κούρμπα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 7, 8 καμιά φορά και 10 μέρες. Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη. Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική, η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας, και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση. Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, και αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Ξεκαθάρισε ότι «το να ανοίξουμε με 2.000 – 2.500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, γι’ αυτό μού αρέσει ο όρος “ανοίγουμε με περίσκεψη και εγρήγορση”. Πρέπει να εκθειάσουμε το γεγονός ότι μπαίνουν στη μάχη τα self test ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μπουν στη μάχη αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες θα τα τηρήσουν, είναι προς όφελός τους. Εάν ανοίξουμε με εγρήγορση. Δεν πρόκειται για “χαλάρωση” πρέπει να απαγορευτεί αυτή η λέξη είμαστε σε εγρήγορση». 

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet